Най-уволняваният горски цар в Пиринско Борислав Котузов оглави „ДГС - Ботевград”

09 Април 2022 | 08:40
1 коментара
Общество
Най-уволняваният горски цар в Пиринско Борислав Котузов оглави  ДГС - Ботевград”

Най-уволняваният горски цар в Пиринско Борислав Котузов намери пристан в „Държавно горско стопанство Ботевград”, където от няколко дни е новият директор. Назначението му е станало със заповед на шефа на Северозападното държавно предприятие инж. Веселин Нинов. Неговият предшественик Лазарина Лютова, която заемаше този пост в продължение на пет години, е назначена за зам. директор. 

В Ботевград Борислав Котузов се е представил на колектива и обяснил, че в продължение на 30 години работи в системата на Министерството на земеделието, бил е директор на лесничействата в Симитли и Белово, и дори че миналата година е бил директор на РИОСВ в Благоевград. 

Скромно обаче е премълчал, че 5 пъти бе уволняван като директор, че бе даден на прокуратурата, както и че директорският му период в РИОСВ – Благоевград продължи само 3 дни.

Припомняме, че Котузов за пръв път бе уволнен от „ДГС Симитли” през 2014 г., но много скоро бе възстановен на поста. През 2015 г. директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов го уволни заради констатирани нарушения, но седмици след това Котузов отново се завърна в шефския кабинет.

През 2018 година пак бе отстранен от лесничейството в Симитли и командирован в Горско стопанство – Белово, но само месец по-късно бе свален и от там заради констатирани пропуски в работата на лесничейството.

Няколко месеца по-късно Котузов пое управлението на „ДГС Струмяни”, но през 2020 г. Д. Дамянов прекрати и този му договор за управление. Този път вечният кандидат за директор остана без работа близо 1 г., преди изненадващо да се появи като най-кратковременния директор в историята на РИОСВ – Благоевград.

Всички уволнения на Борислав Котузов бяха заради констатирани нарушения. Например по време на управлението му в Струмяни там откриха рязани дървета без разрешително, гниеща по складовете дървесина, непочистени сметища, неточно извършена есенна инвентаризация на тополовите култури, сериозно изоставане при изпълнение на финансовия план, неотбелязани на терен просеки и извозни пътища, и много други фрапиращи гафове. По същото време дърводобивни фирми от Кресна обявиха бойкот на лесничейството в Струмяни и с декларация до ЮЗДП заявиха, че ще възстановят съвместната си дейност едва след като Котузов бъде уволнен.

Докато ръководеше „ДГС Симитли”, проверка на звено „Вътрешен одит“ в ЮЗДП доказа нанесени вреди на стопанството за 57 548 лв., счетоводен баланс с липсващи 267 000 лв., изплатени неоснователно суми за облекло и оборудване, заплащане на гориво на автомобили, което не било свързано с основното им предназначение, неправомерно върнати гаранции за изпълнение на договори, осчетоводяване на закупено оборудване за стопанството, което не е налично, и т.н. Извън всичко това, първото полугодие на предходната година Котузов беше отчел неоснователни 67 500 лв. приходи.

В резултат Котузов бе предаден на прокуратурата и това бе обявено в парламентарна зала лично от тогавашния министър на земеделието Десислава Танева, която уточни още, че директорът е претърпял и финансова санкция – задържана му е гаранцията по договора за управление.

В Ботевград Борислав Котузов на първата си пресконференция пред местните медии е обявил, че основната му задача тази година е да се бори с пожарите, където отговорността е доста по-размита – освен горските с пожарите се борят още огнеборците, местната управа, доброволци и засегнатото население.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Кацаров публикува:
14 Април 2022 | 20:07
Такова циганско царство кат в Ботевград не виждал.Има цели гори изрязани до голо покрай мангалските села и махали.

Добавете Вашия коментар

TOP