Най-търсени през следващите 5 г. ще са учители, счетоводители, строители

14 Декември 2022 | 12:14
0 коментара
Бизнес
Най-търсени през следващите 5 г. ще са учители, счетоводители, строители

Дългосрочна нужда от учители, лекари, строители, счетоводители

През следващите 3-5 години работодателите ще търсят над 270 хил. работници. Сред специалистите със средно професионално образование ще има нужда от специалностите търговия, строителство, машиностроене, металообработване, металургия, счетоводство. Сред висшистите най-търсени ще бъдат завършилите педагогика, медицина, икономика, информатика, електроника. Добрата новина е, че при висшето образование вече се виждат тенденции към преориентиране към по-търсени специалисти.

Шивачи, строители, шофьори и учители ще са най-ценни

Сред специалистите с квалификация най-търсените ще са шивач, машинен оператор, строител, готвач, а сред специалистите с правоспособност или висше образование – шофьор, учител, медицинска сестра, инженер, лекар, ИКТ специалисти. Нараства търсенето и на работници без специалност (основно в индустрията). Като цяло видът на търсените специалисти не се променя спрямо предходните проучвания на АЗ. Поради тази причина е нужно още по-голямо засилване на връзката между пазара на труда и образованието, особено професионалното такова.

Глад в индустрията

Индустрията очаква да наеме 35% от очакваното общо допълнително търсене на работна сила. Още 22% – от секторите на търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството, 17% – в държавно управление, образование, здравеопазване и социални дейности. Значителната роля на индустрията още веднъж показва, че в много райони на страната именно това е секторът, който е източник на заетост и доходи.

Основната форма на заетост – на пълен работен ден и на постоянен договор

Работни позиции за дистанционна работа и работа от вкъщи биха предложили нищожен дял от работодателите. Вероятно най-сериозната причина за това са изключително ниските дигитални умения на работната сила в България. През следващите няколко години се очаква половин милион души да повишат тези си умения по нарочен проект от Националния план за възстановяване и устойчивост – разбира се, при ефективно изпълнение на дейностите.

За първи път област Пловдив изпреварва столицата

За първи път област Пловдив изпреварва столицата и заема първото място по очакван брой търсени кадри през следващата година – близо 25 хиляди. Следват София-столица – с 22 хиляди и Варна – с 19 хиляди работници и специалисти. В 16 от 28-те области необходимостта от кадри е по-висока от броя на регистрираните в бюрата по труда търсещи работа.

Кризата на работодателите 

Делът на работодателите, които имат трудности при намиране на нужните им специалисти и работници нараства до 75%. Най-сериозни затруднения има при търсенето на продавач-консултанти, шивачи, машинни оператори, готвачи. Като най-важно умения най-много работодатели са посочили умението на самоконтрол и дисциплина, което показва ниската организационната култура на работната сила. Влияние върху това има и сравнително ниската безработица и силно ограничената свободна работна ръка.

Добавете Вашия коментар

TOP