Най-сигурният симптом за COVID-19 според проучване е....

24 Януари 2021 | 13:18
0 коментара
Любопитно

По-голямата част от пациентите с респираторни инфекции губят обонянието си поради COVID-19. това сочи проучване на учени.

От данните на последното мащабно изследване експертите стигат до заключението, че загубата на сетивата, особено за чувството за мирис, е  един от най-често повтарящите се симптоми при човек, който е страдал в даден момент от коронавируса. Така че, когато става въпрос за проследяване и идентифициране на положителни случаи на COVID-19, загубата на чувството към миризма е един от симптомите, ако не и най-добрият, за откриване на инфекции, пише "АС".

От началото на пандемията здравните власти и експерти се опитват да предвидят COVID-19 и да открият болестта възможно най-скоро, за да спрат циркулацията на коронавируса. Това проследяване и ранно откриване на случаи е ключово за ограничаване на предаването. Това обаче не е лесна задача, тъй като в много случаи симптомите на COVID-19 са подобни на тези при други патологии и дори има хора, които страдат от него безсимптомно.

Поради тази причина изследователите работят неуморно, за да открият най-добрия начин да идентифицират кога човек има коронавирус или не. В този смисъл две международни проучвания потвърждават, че при повечето пациенти с респираторни инфекции, изгубили обонянието си, това се дължи на COVID-19.

Резултатите, публикувани в научното списание „Chemical Senses“, показва, че средната загуба на усета за мирис е била 79,7 по скала от 0 до 100, което показва, че загубата на обоняние е много голяма и дори в някои случаи пълна. Следователно, тези проучвания показват, че загубата на обонянието е вероятно най-добрият и сигурен симптом, за да се направи прогноза, че човек страда от COVID-19.

Сензорната загуба на усета за миризма не е единственото чувство, което страда от последиците от COVID-19, но вкусът също е значително намален. В действителност, при същата скала от 0 до 100, той е бил достигнал до 69. От своя страна чувствителността на устната кухина, която също страда, достига до степен 37,3 от 100.

Добавете Вашия коментар

TOP