Най-ранната детска възраст е най-подходяща за въвеждане на екологичното образование

22 Април 2023 | 17:41
0 коментара
Общество
Благоевград
Най-ранната детска възраст е най-подходяща за въвеждане на екологичното образование

Най-подходящата възраст за въвеждане на екологично образование е най-ранната детска възраст, защото тогава те се впечатляват най-силно, а знанията, придобити чрез игра остават трайни, каза в интервю за БТА директорът на детска градина „Мак“ в Благоевград Галина Арабаджиева. За поредна година в детското заведение се следва стратегия, в която екологичното образование, здравословното хранене и спортът в детска възраст са силно застъпени. 

Целта на ръководството и педагозите в детското заведение е да се формира правилно отношение и поведени към здравето и здравословния начин на живот, посочи Галина Арабаджиева. „Време е да се обърнем към природата, съвремието изисква от нас и формиране на гражданско общество вече с нова, позитивна нагласа към грижа за околната среда и устойчиво ползване на природните ресурси, допълни директорът на детското заведение. 

Детските учители успешно въвеждат стратегията сред децата още от първа група, поднесена с игра, преведено на детски език. В двора на детската градина са обособени био градинки, в които плодовете и зеленчуците са засадени от самите деца, с помощта на родители и учители. „Те виждат, че плодовете и зеленчуците не растат в магазина, как трябва да се грижат за тях, да имат отношение към Земята, нейните природни богатства, ресурсите. Когато е отгледано от тях, то естествено е по-сладко, когато „леля готвачка“ им приготви таратора с техните краставици и копър, той е най-вкусният“, разказа Арабаджиева. С това децата се научават да се грижат за природата, да ценят труда си, а и виждат на практика какво могат да постигнат, когато обработват земята. В детското заведение има и градина с билки, а наред с игрите децата изграждат здравна култура, която да следват още от малки. 

Екологичното образование и темата за здравословния начин на живот са застъпени в детската градина още в първа група, със създаване на навици да не се замърсява околната среда, защото тя ни се отблагодарява за нашето отношение, разказа директорът на детска градина „Мак“. В следващите възрастови групи постепенно се въвеждат знания за разделно събиране на отпадъците, като освен уроците в задължителните програми, възпитаниците на детското заведение прилагат на практика уменията за разделно събиране, отново под формата на игра. „Четвърта група вече разбират и защо се събира разделно отпадъка, имат познания за самото рециклиране и може би точно това е момента, защото в предучилищната възраст децата са по-впечатлителни и при тях се запазват лесно знанията, научени извън учебния материал.“, каза още Галина Арабаджиева. 

В навечерието на Международния ден на Земята (22 април), деца от всички възрастови групи в детската градина се включиха в празник под надслов „Храни се здравословно, спортувай неуморно“, в рамките на който показаха с песни, танци и игри как се засаждат семенца, обработването на почвата и отглеждането на плодовете и зеленчуците. В образователните игри бяха включени „пирамида на здравословното хранене“, оказване на първа помощ, засаждане на билки. С игрите децата научават, че грижата за здравето и грижата за природата вървят ръка за ръка. 

/АКМ/ 
източник: БТА снимка: Десислава Велкова

Добавете Вашия коментар

TOP