Най-полезните храни в българската кухня

29 Юли 2015 | 13:53
0 коментара
Любопитно
Най-полезните храни в българската кухня

Все повече хора започват да се стремят да водят по-здравословен живот – следят тенденциите в диетите, последните хитови тренировки, знаят кои са новите суперхрани и хукват по магазините с желанието веднага да си ги закупят.

Видео, публикувано в канала Faktite във Vbox7.com, показва някои типични за българската кухня храни, които се отразяват добре на здравето и могат да се намерят лесно на пазара.

Ето някои от тях:

Тиква

Източник: Thinkstock/Guliver

Всички растения от семейство Тиквени съдържат голямо количество витамин С, Е и бета-каротин. Притежават много лечебни свойства и помагат при заболявания на стомаха, сърдечни болести, затлъстяване и проблеми с очите.

Тиквата е естествен афродизиак и действа подмладяващо.

Диня

Източник: Thinkstock/Guliver

Този любим летен плод има превантивно действие срещу някои ракови заболявания, а високото съдържание на калий помага за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното налягане. Динята помага за пречистване на организма от токсини, а семките са полезни за подобряване функцията на бъбреците.

Малини

Източник: ЕПА/БГНЕС

Малините съдържат малко калории и са много богати на витамини и минерали. Този плод съдържа ценни антиоксиданти и помага за храносмилането. Малините подобряват работата на бъбреците и са много полезни за бременните жени.

Боб

Източник: Thinkstock/Guliver

Бобът е богат на въглехидрати и витамини, а по количество протеини (75%) спокойно се конкурира с месото и рибата.  Бобът съдържа много полезни вещества като каротин, витамин С, В1, В2, мед, цинк и калий.

Лук и чесън

Източник: Thinkstock/Guliver

Двата зеленчука включват натурален антибиотик и фитонциди, които укрепват имунитета и действат антибактериално.

Спанак

Източник: Thinkstock/Guliver

Хлорофилът в спанака е близък по състав с хемоглобина в човешката кръв, което означава, че консумацията му подобрява нейния състав и повишава защитните свойства на организма.

Орехи

Източник: Thinkstock/Guliver

Орехите са ядките с най-високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Те са източник на растителни мазнини, които предпазват от артрит, астма и възпаления.

Цвекло

Източник: Thinkstock/Guliver

Цвеклото е богато на редица витамини и минерали и помага за пречистване на черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур и стабилизира кръвната захар. 

Добавете Вашия коментар

TOP