Най-младият кмет в община Благоевград, 23-годишният Ал. Стаменов с интересен коментар за живота и нуждите на българина

22 Ноември 2023 | 18:57
1 коментара
Общество
Благоевград
Най-младият кмет в община Благоевград, 23-годишният Ал. Стаменов с интересен коментар за живота и нуждите на българина
За мен най-важното е образованието и няма да се успокоя, докато преди името си не видя докторска степен * Мнозина от младите хора са апатични, защото се вглеждат в другите, а не в себе си, така не могат да открият собственото си нещо, за да се чувстват удовлетворени *

Александър Стаменов е новият кмет на благоевградското село Падеш. За поста се конкурираха рекорден брой от 6-има кандидати и всъщност това беше единственото село в общината, където кмет не бе избран на първия тур.

На балотажа един срещу друг се изправиха досегашният управник с 20-годишен опит Валери Качулски и 23-г. студент четвъртокурсник по специалността „Връзки с обществеността” в ЮЗУ. Ал. Стаменов спечели вота с 53.90%. Така той стана най-младият кмет в община Благоевград.

Може ли да те наричам Сашо, познаваме се? Можем ли да твърдим, че ти си най-младият кмет в общината? Какво мотивира един млад човек да се впусне в политиката, 23 г. не е ли твърде рано? Много млади хора, и не само, предпочитат да изразяват мнението си в социалната мрежа от дивана вкъщи, а като дойдат избори, не гласуват. Колко е заплатата на кмет на село? Добре, а как се случиха нещата при теб, едва ли просто си се събудил една сутрин с мисълта да се кандидатираш за кмет?

Значи имаш амбиции и за докторантура? Може би е излишно да те питам, но след като учиш „Връзки с обществеността”, сам ли си организира и проведе кампанията? Казваш, че си провел лични интервюта. Това означава ли, че си се срещнал с всеки един от 430-те гласоподаватели на Падеш?

Стремях се да разбера, да открия проблеми, и то не само явните. Да, очевадните проблеми са свързани с инфраструктурата, площада, санирането на сгради. Аз обаче исках да вникна в специфичното. Направих много проучвания и смятам, че го открих. Ето, например никога не ми е хрумвало, че в малко населено място като нашето хората може да имат нужда от видеонаблюдение. При разговор с един от жителите той се оплака, че са му откраднали колелото. Не знаеше кой е, но ако имаше камери, това би могло да помогне за разрешаването на случая. Хората казаха, че видеонаблюдението е важно за безопасността и сигурността, за реагиране при възникване на инцидент. Да не си го пожелаваме, но трябва да помислим и за това.

Очакваше ли да стигнеш до балотаж, да станеш кмет? Тоест нямало е някакви „мръсни номера”, нападки…

По отношение на самите избори разбира се, че имах колебания, а и няма как човек да е абсолютно сигурен в крайния изход. Много от хората, който ме подкрепиха, ми казваха: „Сашко, не се притеснявай. Ние сме с теб“, и това ми вдъхна увереност.

Неудобно ли ще е, ако попитам колко струваше кампанията ти? Какво не ти харесва и искаш да промениш в Падеш? А иначе искам да променя много неща – инфраструктурата, видеонаблюдението, за което споделих, сигурността, спортни площадки, саниране. Със сигурност ще изникват нови и нови предизвикателства, но аз мисля, че трябва да се фокусираме и да започнем с малките неща, които са значими за обикновените хора. В нашето село комуникацията като че ли е изчезнала, а именно общуването и разговорите са в основата на намирането на решения. Искам да бъда човек, който обединява, а не такъв, който разединява. Затова казвам, че съм кмет на всички жители на село Падеш, не само на гласувалите за мен.

Казаш, че искаш да промениш много неща, но селата нямат самостоятелни бюджети. Как ще реализираш политиката си, ако общината няма пари? Доколкото знам, една от важните теми за Падеш е спортът и по-конкретно футболът. Стадионът е база на ОФК „Пирин”. Могат ли терените да се ползват свободно, или стоят заключени, когато няма тренировки и мачове? Това, че си на 23 г., плюс или минус е? Със сигурност едни ще си кажат: „Браво, млад човек с идеи!”, други ще заключат, че си прекалено млад.

Преди време в ЮЗУ се проведе кампанията на Института по български език към БАН „Пиши правилно! Написаното остава”. Ти беше сред най-дейните студенти. Влезе в полемика с един от специалистите и се оказа, че си прав по конкретен казус.

Според теб какъв е пътят за развитието на един политик. Кмет на село – общински съветник – депутат – евродепутат. Това ли са стъпките? Добре, ще ти задам въпроса по друг начин. Имаш ли амбиции да станеш например депутат?

Спомена, че си бил на студентска бригада в Америка. Мислил ли си да останеш, да емигрираш? Сашо, ще разкажеш ли малко повече за себе си? Как твоите родители приеха намерението ти да се кандидатираш?

Какво обичаш да правиш в свободното си време? Сърфираш ли в социалните мрежи? Ходиш ли на дискотека? Коя книга прочете последно? Как се виждаш след 10 години? Този отговор може да се интерпретатира по различни начини…

Говорихме за избрания от теб път, мотивацията, желанията… Затова на финала ще те попитам защо много от младите хора са апатични и безразлични към случващото се в държавата? \struma.bg

Добавени коментари

Бриндоооо публикува:
22 Ноември 2023 | 20:02
СПри се бе, човек, спри да ни крадеш труда, всички сайтове работят, а ти събираш текстовете и си мислиш,че си голям тарикат, ще има скоро съдебни дела

Добавете Вашия коментар

TOP