Най-често пътуваме до Турция, Гърция, Италия и Испания

05 юли 2022 | 12:50
0 коментара
Най-често пътуваме до Турция, Гърция, Италия и Испания

Традиционно през летния сезон най-търсените дестинации от българите са Турция, Гърция, Италия, Испания. 

"Хората вече не се страхуват толкова да пътуват, натрупа се желание. На първо място пътуващите искат сигурност и удобство", каза председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Димитрина Горанова.

Горанова коментира притесненията относно летния сезон. "През последните години интересът към България като морска дестинация се засили и се възвърнаха туристите от Централна Европа. Има голямо увеличение на туристите от Полша и Чехия. Традиционните английски, немски и скандинавски пазари също. Руските туристи не липсват от днес, от доста време има съществен спад", посочи тя.

По думите ѝ до 2019 г. около 400- 500 хил. руснаци са почивали през лятото у нас, а сега спадът е над 80%.

Това се дължи както на Ковид ограниченията и визите, така и на специалните разрешителни, които се дават на авиокомпании да оперират между България и Русия", добави тя.

Вчера стана ясно, че Русия спира да издава туристически визи за българи. Визи от страната ще се издават само на преки роднини.

"Спрените руски визи със сигурност ще се отразят, защото между двете държави има доста пътуване, не само туристически, но и бизнес. Има доста фирми, които работят с Русия. Няма да се отрази обаче драстично на туристическия сезон, вече малко руснаци пътуват до България и обратно", каза Горанова.

Тя обясни, че дори и в момента пътуването до Русия е изключително затруднено, тъй като само две компании летят до Руската федерация. И добави, че няма директни полети, както и че цените са изключително високи.

Запитана дали все пак има бум на пътуванията като цяло, Горанова уточни: "Да, със сигурност. Бумът се наблюдава на световно ниво. С вдигането на ограниченията и отварянето на границите всички хора искат да пътуват. Това съвпадна и с летния сезон, когато обикновено има повече пътувания".

Като най-големи предизвикателства пред туроператорите Горанова очерта несигурността, невъзможността да се планира, инфлацията и нарастващите цени.


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?