Най - вкусният празник в България - празникът на Брежанския кестен се завръща на 15-ти октомври

07 Септември 2022 | 11:07
0 коментара
Култура
Най - вкусният празник в България - празникът на Брежанския кестен се завръща на 15-ти октомври

Най - вкусният празник в България - празникът на Брежанския кестен се завръща на 15-ти октомври, съобщиха от Сдружение "Хора и традиции". 

 

В програмата на празника: Среща със Здравка Евтимова и представяне на новата й книга „ Резерват за хора и вълци“, концерт с участието на звездния глас на България Соня Михайлова, женска певческа група при читалището в Брежани, ансамбъла за народни песни при ЮЗУ“Неофит Рилски“-Благоевград, ансамбъла при КУД „Гоце Делчев“ – Северна Македония, оркестъра на Панчо Иванов, дълга кулинарна изложба от традиционни ястия и ястия с кестени, печени кестени по „италиански“. 

 

11-ят празник на брежанския кестен и тази година ще събере всички, обединени от родното Брежани и от богатството на природата, създала най-вкусните кестени в страната.

 

За 11-ти път празникът на брежанския кестен ще събере хора отблизо и далече, ще се съберат близки и роднини, стари приятели, ще седнат на една маса под уханието на печени кестени, гарнирани с младо вино, ще дегустират майсторските пити и ястия на домакините от Брежани и Делчево, Р Северна Македония, ще чуят песен, ще се хванат на дълго хоро.

 

Неслучайно празникът се организира от сдружение „ Хора и традиции“, което си е почти цялото село. Традиционно в организацията се включва активно кметът на Брежани Благой Стефанов, а тази година – и читалището. 

 

Празникът се организира с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и Югозападно държавно предприятие.

 

След две години на пандемия, празникът е възроден и още по-красив.

 

В навечерието на празника, на 14 октомври, от 18 часа, в картинната галерия на сдружението ще се среща със световноизвестната българска писателка Здравка Евтимова, която ще представи новата си книга „Резерват за хора и вълци“. 

 

"Нека показваме времето в истинската му дълбочина, нека престанем с опитите да мамим. Лъжем ли някого, в крайна сметка излъганите сме самите ние. Проявяваме ли агресия, в края на краищата самите ние ставаме жертва на агресия", категорична е писателката.

 

Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959 г. в град Перник.

 

Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1985г.

 

Автор на кратки разкази, публикувани в 30 страни от света, носител на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература.

 

Нейни романи са публикувани в България и САЩ.

 

Нейни разкази са публикувани в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Франция, Германия, Япония, Китай, Русия, Аржентина, Норвегия, Словения, Иран, Румъния, Турция, Сърбия, Хърватска, Република Южна Африка, Виетнам, Гърция, Индия, Непал, Холандия, Австрия, Унгария, Полша, Нигерия, Чешката Република, Унгария, Словакия, Нова Зеландия, Северна Ирландия, Албания, Македония.

 

С творбите си печели писателски стипендии за престой в литературни колонии и семинари в Швейцария, САЩ (двукратно), Китай, Босна и Херцеговина.

 

На 15 октомври, от 10.30 часа, ще се открие традиционната кулинарната изложба на дамите от Брежани и Делчево, която ще изпълни площада с уханията на вкусни традиционни ястия и ястия с кестени. Междувременно ще продължи традицията да се предлагат печени кестени по „италиански“. Програмата ще продължи с празничен концерт с участието на Женска певческа група при читалището в село Брежани, ансамбъл за народни песни и танци при КУД „ Гоце Делчев“ – Р Северна Македония, Ансамбъла за народни песни при ЮЗУ „ Неофит Рилски“ – Благоевград и оркестърът на Панчо Иванов - Гоце Делчев.

 

„Празникът е обичан и няма да стане толкова красив, ако не са хората на Брежани", сподели д.и.н. Румяна Панова. "Всички дават по нещо, за да стане празникът по-богат и интересен. Тук е мястото да благодаря на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, който всяка година подпомага финансово празника и специално на нашите партньори в опазването и развитието на брежанските кестени – Югозападно държавно предприятие и Горско стопанство Симитли.. И тази година празникът ще подари на всеки частица от своята магия, която дълго ще топли сърцата ни. Добре дошли в Брежани”, добави тя.

Добавете Вашия коментар

TOP