Находка в Рупите накара изследователите да затаят дъх: Има огромна стойност в световен мащаб

12 Юни 2023 | 08:08
10 коментара
Култура
Благоевград
Находка в Рупите накара изследователите да затаят дъх: Има огромна стойност в световен мащаб

Рупите е една от най-живописните местности в България и в последните години привлича все повече туристи.

Тайнствената местност, където е погребана и петричката пророчица Ванга, привлича и археолози най-вече с античния град Хераклея Синтика, за чието съществуване първа заговаря именно леля Ванга.

Последната находка на изследователите обаче ги накара да затаят дъх.

При поредната серия разкопки беше открита древна каменна плоча с внушителното тегло от 1200 килограма, съобщиха от пресцентъра на община Петрич.

Още по-изумителен обаче е надписът върху нея. Епиграфът Николай Шаранков разкри, че става дума за истинска криминална история, която обаче е разказана в стихотворна форма.

ДИРЕКТОРЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ С МУЗЕЙ КЪМ БАН ДОЦ. Д-Р ЛЮДМИЛ ВАГАЛИНСКИ УТОЧНИ, ЧЕ ПЛОЧАТА ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА НАУЧНА СТОЙНОСТ, ЗАЩОТО ТАКИВА НАХОДКИ СА УНИКАЛНА РЯДКОСТ В СВЕТОВЕН МАЩАБ.

Археологическите дейности за спасяването и опазването на историческия паметник са продължили около 4 месеца.

Историята, която е пресъздадена върху камъка всъщност е житейският път на мъжа, който е бил погребан под нея. Ясно личи и надпис „Убит е Касандър“.

Добавени коментари

Gogo публикува:
18 Юни 2023 | 11:39
Ако се създаде или организира формация, група или отряд,който има права дори и физически да защитава това наистина свещено място колко от вас които коментирате биха взели участие?
Редовен посетител Хераклея публикува:
14 Юни 2023 | 18:06
Страхотно! Така и не се предоставят средства за музей за да видим всичко открито по време на разкопките на Хераклея Синтика! Ако това е Касандър и това е открито в Гърция... Дали Рупите ще изглеждат така, както в момента... Незавършени археологически разкопки в близост до кратер на вулкан, в който се строи безумен хотел, доста грозно... Кой точно е разрешил? Филипи в съседна Гърция така ли изглежда... Идете да видите! Огромен парк, продължаващи разкопки, музей, експозиция и няма хотел...само парк и охрана... Представяте ли си?
Zifata публикува:
14 Юни 2023 | 09:57
Вчера минах през Рупите на стотина метра от оградата се строи копсекс.
Аз публикува:
14 Юни 2023 | 07:26
Димитър Димитров трябва да те е срам от теб и такива като теб а не от родината ни ¡!!!!!¡ Такива като теб и отчасти мене или допускаме да ви управляват. Не става от няколко шамара ритане и малко дърпане по асфалта на следващия ден всеки да се скрие . Мишкарството не е опция и начин на живот и да ми се оправдаваш с управляващите. Дела и жертви трябват за да пребъде . Жив и здрав
Баба Яга публикува:
13 Юни 2023 | 23:29
Продадоха и това свято място,изродите.Колко бетон се нали там,Ще горят в ада всички алчници и ненаситници
Димитър Димитров публикува:
13 Юни 2023 | 18:30
Човешко същество, когато една държава се управлява от продажни политици подчинени на безродни мафиоти някак си не ти се иска да се гордееш със земята си! Съжалявам ако съм накърнил свещените Ти чувства.
Човешко същество публикува:
13 Юни 2023 | 07:43
Кому е нужен този цинизъм!? До къде ще я докараме, все да иронизираме, умаловажим, отречем.... Можем просто да сме благодарни,че вървим по тази свещенна земя България!
Az публикува:
12 Юни 2023 | 23:12
Май не си ходил там отдавна. Има къщи и хотели даже.
той публикува:
12 Юни 2023 | 22:47
там няма къщи брато ккяви къщи в Рупите има една църква и къщичката на баба Ванга освен нея да ти дадат но тя е едностайна
Спас безделника публикува:
12 Юни 2023 | 20:11
Там трябваше да отида да живея! Заменям тристаен апартамент в София за място и двустайна къщурка в Рупите

Добавете Вашия коментар

TOP