НАХОДКА: Писмо в бутилка от турско време изскочи от мост край Белово

12 Септември 2023 | 08:49
0 коментара
Култура
България
НАХОДКА: Писмо в бутилка от турско време изскочи от мост край Белово

Рядка находка разкри модернизацията на жп линията между Септември и Костенец, съобщи БНР. Става дума за запечатано в бутилка писмо от италианските инженери, построили най-първо железницата. Писано е преди 137 години. Бутилката е намерена при досегашен мост над Марица край Белово. На мястото на съоръжението в момента се изгражда ново, а при работата под една от колоните строителите случайно се натъкват на бутилката. Предават я на Историческия музей в Белово.

„Вписахме се в малкото музейни екипи, които са получавали писмо в бутилка. Документът е с размери 33 см на 22,5 см, написан на ръка на италиански език. Има много красив орнамент, нарисуван отстрани“, сподели директорът на музея Севдалина Попова. А на писмото се чете:

„Мост построен през 1886 г. по време на управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания „Виталис“. Инженери – гл. инж. Николо Лимон, главен зидар Пиетро Макар. Издадено на 19 юни 1886 г“.

Абдул Хамид Втори е последният де факто владетел на Османската империя преди младотурците да вземат властта. Изграждането на железницата започва преди Освобождението, а и преди възкачването на Абдул Хамид.

Но по негово време се работи, включително в рамките на Източна Румелия. Както е видно, писмото датира от периода след Съединението, тоест след като конкретният район е част от България. Но строежа на железниците е бил сложен висящ въпрос, което вероятно обяснява обозначаването на султана.

Добавете Вашия коментар

TOP