Наемателят на плаж "Делфин" в общ бизнес с ченгето от държавна сигурност Юри Смуков

06 Февруари 2018 | 22:37
0 коментара
Общество

Фирмата ТЙВА ИНТЕРНЕШАНЪЛ ЕООД, която нае дивия нудистки плаж „Делфин“ до Ахтопол иска на практика да си направи „частен плаж“ с голям бар, регулиран достъп през ограда и да разположи чадъри и шатри почти по цялата територия. Това личи на информационна табела с дизайна на бъдещото заведение „Bamboo“, захвърлена до купчина строителни материали, видя на място репортер на Биволъ. 

Плановете на наемателя на плаж „Делфин“ са да изгради модно заведение.

 

Но плажното предприемачество съвсем не е основното занимание на собственика Йордан Тодоров, показа проучване на нашата медия. Той е свързан и с тютюневия бизнес като партньор му е кадровия офицер от ДС и бивш шеф на ГКПП „Кулата“ Юри Смуков.

Малкият Делфин преди сечта: Снимка Google Earth

„Малкият Делфин“, както е известен плажът сред местните, се намира непосредствено до „Големия Делфин“ – северния плаж на Ахтопол. Това беше един от последните диви плажове по Черноморието, любимо място на нудистите. През 2015 г. Регионалното министерство планираше „Делфин“ да стане „екоплаж“. Впоследствие в тази категория попаднаха само плажовете „Корал“, „Карадере“ и „Иракли“, които през 2016 г. бяха защитени от всякакви бизнес дейности с промени в ЗУТ.

„Делфин“ остана незащитен и така се стигна до отдаването му под наем и първия фалстарт. Фирмата наемател веднага започна строеж на арка и широка дървена стълба към плажа без съгласуване с РИОСВ, въпреки факта, че мястото попада в две защитени територии в „Натура 200“ и в природен парк „Странджа“. Това предизвика възмущението на редовно плажуващите там, които организираха подписка за запазването на „Делфин“ като природосъобразен плаж.

За да се разчисти място за стълбата и плажния бар част от горичката над плажа е била изсечена по-рано без разрешение от РИОСВ, но собственикът Йордан Тодоров отрича да го е правил.

„В момента, в който беше публикувано обявлението за отдаване на този плаж, аз отидох да го видя. Тогава районът около плажа беше във вида, в който е в момента. Не мога да кажа дали е имало сеч и още повече ако е я имало кой кога я е извършвал”, заяви той пред Нова Телевизия.

Твърдението, че някой друг е проявил самоинициатива и се е самоуправил с горичката точно там, където минава стълбата и ще бъде построено заведение на плажа не само, че не е логично, но и не се връзва с хронологията на събитията. Обявата за търга за отдаване на плажа е от 29 март. Търгът е спечелен от фирмата на 5 май. На 16 майслед като е публикувано обявлението за отдаване и след като фирмата е спечелила търга, очевидци сигнализират за сечта, и публикуват снимки. На 17 май РИОСВ констатира незаконната сеч и подава сигнал до прокуратурата, която образува проверка срещу неизвестен извършител. 

Ангелкова подписва предварително изпълнение

Фирмата ТЙВА ИНТЕРНЕШАНЪЛ сключва договор за наемане на плажа чак на 25 май, но в заповедта за определяне на спечелилия търга от 5 май, министър Ангелкова разрешава предварително изпълнение с мотив, че трябва да се бърза с подготовката преди сезона – дейности по „водното спасяване, обезопасяване на акваторията, здравно и медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане“.

За строежи на стълби, заведения и арки не става дума, но на практика предварителното изпълнение дава карт бланш на фирмата да започне работа без да чака да изтекат сроковете за обжалване и преди да сключи договор. Както се вижда, подготвителната работа започва ударно: разчиства се място със сеч и се изгражда стълба, преди да се мине към строежа на заведението. От вишки за спасители и медицински пункт към момента няма и помен, макар че вече сме в активния летен сезон.

Кой е собственикът?

ТЙВА ИНТЕРНЕШАНЪЛ ЕООД с едноличен собственик Йордан Тодоров е регистрирана в края на 2012 г. в Пловдив с два лева капитал и се радва на забележителен финансов възход. Още на първата година от дейността си тя прави над 3 млн лв. оборот и е на плюс с 439 хиляди лева. Не е ясно с какви стоки търгува ТЙВА, но 2014 също е успешна с близо 2,5 млн. лв. оборот.

Собственикът Йордан Тодоров има и друг бизнес. В миналото той е бил собственик на БГ СТИИЛ ГРУП, която търгува с метални руди и метали в първични форми. През 2007 г. когато той е собственик, фирмата е декларирала 903 хиляди лева от продажби. Друга негова фирма – КТИМА КОНСУЛТ, държи пицарията „Каза Ностра“ в Овча Купел. Тя обаче залинява, като през 2012 г. е обявила 130 хиляди от продажби, а през 2014 г. едва 14 хиляди лева. През 2010 Тодоров е регистрирал с друг партньор компютърната фирма АЙТИ ПЛЮС, която по документи не развива дейност.

От лятото на 2016 г. Йордан Тодоров държи 25% от дяловете в дружеството КЕПИТАЛ ТАБАКО ООД, основано в началото на 2016 г.. Партньори са му Юри Смуков, Ивайло Маламов и иракския гражданин Салман Давуд Салман.

Забележително е, че само една буква и юридическата форма различава това дружество от КЕПИТАЛ ТОБАКО ЕООД, което с решение на Министерския съвет от юли 2016 година има право да се занимава с промишлена обработка на тютюн.

Най-известен от съдружниците на Тодоров е Юри Смуков, който е бил и кадрови офицер на Държавна сигурност и израства кариерно до шеф на ГКПП „Кулата“. Той някак успява да съвместява работата в МВР с частен бизнес. При това такъв, че през 2006 г. микробус на фирма на Смуков е взривен с 200 гр. тротилов еквивалент. Смуков се свързва и с фирмата от орбитата на КТБ „Инфраструктурна компания“ АД. След фалита на банката тя дължеше близо 90 млн. лв., част от които бяха покрити с цесии.

източник: Биволъ

Добавете Вашия коментар

TOP