Надежда Трифонова е съдия-докладчик по върнатото от ВКС дело срещу Цветанов

23 Юни 2015 | 10:40
0 коментара
Общество
Надежда Трифонова е съдия-докладчик по върнатото от ВКС дело срещу Цветанов

В Софийския апелативен съд избраха съдиите, които ще гледат върнатото от ВКС дело срещу Цветан Цветанов. Системата за случайно разпределение на делата избра Надежда Трифонова, която ще е съдия-докладчик по делото срещу Цветанов за неизпълнение на служебни задължения, предаде репортер на БГНЕС.

Снежана Душкова е председател на състава, третият съдия в него е Иван Стойчев. Това е първи състав. Разпределението бе направено от председателя на наказателното отделение Петя Шишкова. В отделението има 8 състава, а всеки от тях има по трима съдии. От системата за случайно разпределение бяха изключени тримата магистрати, които вече са гледали делото. Беше изключен и съдията, който си направи отвод преди първото гледане на делото. По вътрешните правила на САС бяха изключени и останалите съдии в тези състави. В протокола се пишат и основанията за тези изключвания.

По-вероятно е делото да бъде насрочено през септември, но е възможно това да стане и още през юли.

БГНЕС припомня, че на 19 юни ВКС отмени 4-годишната осъдителна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от февруари тази година на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия на съдебното заседание.

През февруари тази година САС призна Цветан Цветанов за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу три лица и бе осъден на 4 години "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

ВКС уважи жалбата на Цветан Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната присъда на Софийския градски съд. Върховните съдии приемат, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс. Решението е подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева.

В особеното си мнение съдия Жанина Начева заявява: Не мога да се съглася и с нито един от аргументите, на които се основава мнозинството, за да приеме като легитимно и обективно оправдани съмненията на подсъдимия относно безпристрастността на въззивния съд. "Неприемливи намирам и аргументите, че Софийският апелативен съд не е успял да се дистанцира от различни внушения; че сам е направил внушения чрез използваните изразни средства в мотивите на решението; че е отправял директни обвинения и това подсказвало да се е чувствал лично засегнат от публични изказвания на подсъдимия като политик по повод разследвания", казва тя. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP