Над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от всички православни страни пристигнаха днес в Благоевград

22 Септември 2016 | 22:39
0 коментара
Общество
Над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от всички православни страни пристигнаха днес в Благоевград

Над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от всички православни страни пристигнаха днес в Благоевград, за да изнесат доклади и се включат в дискусията по тазгодишната международна среща на тема: „Фундаментализмът-вярност към традицията или модернизъм.

Конференцията се провежда под егидата на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който днес за първи път пристигна в Благоевград. Тези междуправославни срещи се провеждат ежегодно в различни страни. България, и по-специално Неврокопска епархия, е домакин за трети път, а един от основателите на Мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове е приснопаметният Неврокопски митрополит Натанаил.

При пристигането си в Благоевград, патриарх Неофит бе посрещнат с пита и мед, поздрави очакващото го множество, след което бе приет от кмета д-р Атанас Камбитов.

При влизането му в зала „22 септември бяха отслужени тропари за Свети Дух, Свети Иван Рилски-небесния покровител на България, както и „Многоя лета” в чест на негово светейшество българския патриарх Неофит. С приветствие към участниците в конференцията се обърна архиерей Хризостон, представител на кипърската епископия.

„Да бъдем заедно всички в този момент, заедно с негово светейшество, да обърнем всички заедно внимание на сериозността на проблемите, които се занимава тази международна инициатива. С тези проблеми, които все повече се разрастват в нашето съвремие, с които ежедневно се срещаме, и много пъти нямаме яснота как а действаме и как да противостоим. За съжаление тези проблеми най-силно обхващат децата, младежите, т.е.-нашето бъдеще”, каза в словото си домакинът на срещата неврокопският митрополит Серафим.

Той използва повода, за да честити на всички членове на паството от неврокопската митрополия днешният празник-Деня на независимостта.

„Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към исконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина”, това каза Негово Светейшество патриарх Неофит в словото си пред участниците в между православната среща.

Светейшият Български патриарх Неофит благослови лично, от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия, участниците в форума, който се провежда от 22 до 25 септември т.г., чийто домакин тази година е Неврокопска епархия на БПЦ.

Утре срещата продължава при закрити врата. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP