Над 50% от жителите на община Сандански искат безпартиен кандидат за кмет!

27 Януари 2023 | 01:53
1 коментара
Общество
Над 50 от жителите на община Сандански искат безпартиен кандидат за кмет!

Над 50% от жителите на община Сандански искат безпартиен кандидат за кмет!

Така показват резултатите от анкета на Pirinsko.com! Проучването на електоралните нагласи е представително само за община Сандански.

Както се очаква, през последната една година сред избирателите е настъпило по-неясно определяне на намеренията за гласуване. Процентът на колебаещите се е увеличил, както и делът на онези избиратели, които вече са сигурни, че няма да отидат до урните да гласуват за партиен кандидат. Очакваната избирателна активност е висока на фона на демонстрираната през последната година ниска на парламентарните избори.

За кандидат за кмет от коя партия ще гласувате на местните избори в Сандански през 2023 година?

  1.  

    За ВМРО. (16.23%)

  2.  

    За БСП. (6.22%)

  3.  

    За ГЕРБ. (10.96%)

  4.  

    Независим. (53.39%)

  5.  

    ПП и ДБ. (4.02%)

  6. За Български възход. (1.80%)

  7.  

    За РЗС. (1.52%)

  8.  

    За ИТН. (0.32%)

  9. За ДПС. (0.07%)

  10.  

    Не съм решил. (2.93%)

  11.  

    Отказвам да гласувам. (2.54%)

  12. Може ли безпартиен кандидат за кмет да бъде избран в Сандански? 

  13. Битката за кмет на Сандански ще е сложна, в която ПП ГЕРБ ще трябва да надмогнат себе си и да излъчат подходящия кандидат или да подкрепят независим издигнат от инициативен комитет. Партийното его няма да има място в тази битка, защото партийните кандидатите само биха разкъсали вота. Наблюдава се напрежение меджу двата лагера на депутата Георги Георгиев и Стоян Стоев, които са разцепили партията на Борисов в курортната община.

  14. Безспорно всички проучвания показват, че фаворит към днешна дата е настоящият кмет Атанас Стоянов от ВМРО.

Анкетата и настройката в публичното пространство показва, че правилният кандидат трябва да бъде от гражданската квота, безпартиен, подкрепен от голяма партия. Кандидат който е бил в общественото пространство достатъчно дълго и достатъчно категорично, че да е предизвиквал противниците си достатъчно много пъти, но да не е потънал. Само това гарантира, че въпросният кандидат няма да бъде удавен в калната баня – щом е оцелял досега, това вероятно значи, че конкуренцията няма нищо срещу него.

Освен за кандидат обаче, формациите трябва да помислят и кога да обявят кандидатурата. Няма нищо лошо в това конкуренцията да бъде оставена да чака до самия последен ден за излъчване на кандидати – и за да се чуди до последно, и за да няма време да започне с опитите за омаскаряване далеч преди началото на кампанията.

Огромната маса от избирателите искат промяна, това е видимо. 

 

В курортната община се наблюдава голямо разочарование от целия политически елит в страната. Това стои в основата на процесите, които видимо протичат. Има ясно изразено недоволство и желание за промяна, но не се вижда кой да дойде.

 

Общественото настроение в Сандански до голяма степен е следното: искаме тези да се махнат, но нямаме доверие на никой от останалите.


Припомняме, че президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание на 3 февруари и ще насрочи парламентарни избори на 2 април тази година, като всеки български гражданин ще може да избира дали да гласува с машина или с хартия.

Добавени коментари

а браво публикува:
27 Януари 2023 | 09:24
ета много ясно че требе да е независим дори некоя жена да се кандидатира по добре

Добавете Вашия коментар

TOP