Над 45 милиона лв. е бюджетът на Община Благоевград за 2024 г.

22 Януари 2024 | 17:30
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Над 45 милиона лв. е бюджетът на Община Благоевград за 2024 г.

Предложената финансова рамка на бюджета на Община Благоевград е балансирана – очакваните приходи са 45 785 337 лв., а планираните разходи 43 599 688 лв.

 

Лично кметът Методи Байкушев ще представи бюджета на общественото обсъждане, не експерти и ще отговаря на въпроси.

Бюджет 2024 отразява политиките и приоритетите, които ще следва и изпълнява през тази година общината. Акцент е поставен на инфраструктурата, отчуждаване на имоти, образованието и привличането на инвестиции.

В разходната част на бюджета за 2024 година са предвидени необходимите средства за текуща издръжка на общинските дейности, за изпълнението на мерки, проекти и обекти от предходни години, както и резерви за минимизиране рисковете при евентуално влошаване на социално-икономическата обстановка в страната. Запазено е нивото на разходите за възнаграждения на администрацията, въпреки увеличението на минималната заплата. От 826 000 лв. на 450 000 лв. е намалена субсидията за ФК „Пирин“, 4 пъти по-малко са заложените за видеонаблюдение средства, оптимизирани са разходите за възнаграждения в ОП „Чистота“ и на общинския Приют за животни.

 

Въпреки това, липсата на финансова дисциплина в последните няколко години поставя бюджета на община Благоевград за 2024 г. в състояние на трудно преодолим дефицит.

20 209 000 лв. е дефицитът на общината, има суми, които ги има като приходи, има ги като разходи и нищо не е направено.

За липсващите пари тече проверка от Агенция за държавна финансова инспекция.

Утре Байкушев ще бъде на среща в Министерство на финансите и Фонд Флаг, за да търси опции и възможности за намаляване на дефицитите.

Кметът даде и няколко примера за неразумно харчене на пари. „500 000 лв. са похарчени за купуване на осветителни тела със соларни панели, които да се поставят при „Антените“, без проект и при огромно съмнение, дали тези стълбове могат да понесат тежестта на панелите. Никой от общината не желае да си сложи подписа по разходите за тези тела. 5-ти октомври- предварително сключен договор за пиротехнически средстава за 20 000 лв. и още един договор, като парите са набъбнали на 62 000 лева.  Фестивалът “SOUTH WEST” e струвал на общината над 500 000 лева“, съобщи градоначалникът.

 

Добрата новина е, че в държавния бюджет са предвидени 50 милиона лева за инфраструктура – за улици, междублокови пространства и паркове.

 

Публичното обсъждане на проекта на бюджета и инвестиционна програма на Община Благоевград за 2024 г. ще бъде на 25 януари (четвъртък), от 17:00 часа в зала „22 септември“.

Добавете Вашия коментар

TOP