Над 3300 декара нови гори са създадени по проект реализиран от Югозападното държавно предприятие

12 Март 2024 | 20:54
0 коментара
Общество
Благоевград
Над 3300 декара нови гори са създадени по проект реализиран от Югозападното държавно предприятие

Над 3300 декара нови гори бяха създадени успешно по мащабен проект, реализиран от Югозападното държавно предприятие по Оперативната програма "Околна среда" 2014-2020 година. Това съобщи инж. Альоша Даков, заместник-директор на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) по време на регионалната конференция "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в Благоевград. 

Проектът е изпълняван от БТА с подкрепата на ЕК.

Даков посочи, че в рамките на година по проекта са отгледани над 6000 декара горски култури и е подпомогнато естественото възобновяване на 2900 декара горски територии.  

"Важен момент бе работата с доброволци имахме възможност да работим със стотици ученици в специално подготвени терени, където те ни помогнаха с много ентусиазъм и настроение за създаването на нови гори, тъй като процесът наистина е дълъг", отбеляза Даков.

По думите му процесът започва с отглеждането на семената, подготовката на почвата, за която също ЮЗДП е финансирано за закупуването на специализирана техника и грижите за новите горски насаждения, които продължават между три и пет години.

Използвахме местни характерни горски дървесни видове, което дава устойчивост на създадените нови гори, добави заместник-директорът на ЮЗДП. 

Проектът е финансиран по ОП "Околна среда" 2014-2020 г. със сто процента безвъзмездна финансова помощ в размер на 12,4 млн. лева. Реализиран е от ЮЗДП в периода декември 2022 - декември 2023 г. и цели подобряване на природозащитното състояние на горските местообитания в "Натура 2000", както и осигуряване на свързаност на горските местообитания. По проекта е изградена инсталация за контейнерно производство на фиданки, която дава възможност за много бързо и успешно залесяване след природни бедствия като пожари, обясни Даков.

По думите му тази инсталация е реализирана на територията на Държавно горско стопанство Гоце Делчев и има капацитет над 1,5 млн. фиданки годишно. За да бъде поддържан този капацитет, на територията на Държавно горско стопанство Разлог е изградена технологична инсталация за добив на семена от иглолистни горски дървесни видове. 

ЮЗДП работи и по други проекти, сред които този за Климатично и интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа, посочи Даков и обясни, че по този проект с колеги от шест държави партньори се проучват различни модели за развитие на горските екосистеми в следващите десетилетия, свързани с климата. 

Даков обясни, че на територията на горското предприятие в Сандански, Гоце Делчев и Петрич са създадени генеративни горски култури, които не са характерни, но за тях се очаква, че ще бъдат устойчиви предвид глобалното затопляне и сериозното повишение на температурите. Тези култури се резвиват, като целта е да се произведе устойчив посадъчен материал, уточни Даков. Такива по думите му са корков дъб, космат дъб, атласки кедър, като целта е е да се произведе посадъчен материал за създаването на нови гори. 

Опазването на биоразнообразието е основна наша мисия и цел във всички дейности, които извършваме, заяви Даков. БТА/Десислава Антова

Добавете Вашия коментар

TOP