Над 300 мафиоти от групировката „Ндрангета” на съд в исторически процес в Италия

13 Януари 2021 | 15:31
0 коментара
Криминално

Стотици предполагаеми членове на най-мощната мафиотска групировка в Италия ще се изправят пред правосъдието в най-големия съдебен процес срещу организираната престъпност в страната от десетилетия, съобщава Би Би Си (BBC).

355 предполагаеми мафиоти и корумпирани държавни служители са с повдигнати обвинения след продължително разследване на групата „Ндрангета”.

Очаква се над 900 свидетели да дадат показания,

а списъкът с обвинения включва и такива в убийство, трафик на наркотици, изнудване и пране на пари. Делото започва днес и се очаква да продължи повече от две години.

Процесът ще се проведе в специално модифицирана сграда в южната част на Калабрия, която е в сърцето на територията, управлявана от „Ндрангета”. Сградата в град Ламеция Терме, която преди е била кол център, е превърната в укрепена съдебна зала, за да има място за стотиците хора, които е вероятно да присъстват на процеса.

В Италия не се е провеждало толкова мащабно съдебно дело срещу мафията от 80-те години на миналия век.

Кои са подсъдимите?

За разлика от предишния мащабен процес срещу мафията, който продължи от 1986 г. до 1992 г. и беше насочен срещу голям брой фамилии от „Коза Ностра” в Сицилия, процесът, започващ днес е насочен срещу самоедна фамилия – Манкузо, която формира мощна част от мащабната „Ндрангета”.

„Ндрангета” вече са по-големи от „Коза Ностра”, а фамилия Манкузо действа най-вече в калабрийската провинция Вибо Валентиа. По време на неотдавнашно досъдебно изслушване отне повече от три часа, за да се прочетат имената на обвиняемите. Те включват политици, полицаи, държавни служители, както и предполагаеми членове и съучастници на мафията.

Най-важният подсъдим е предполагаемият бос на фамилията Луиджи Манкузо,

на 66 години, известен още като „Чичото”. Смята се, че други обвиняеми са с прякори като „Вълкът”, „Дебелия” и „Блонди”.

Броят на обвиняемите се увеличава на повече от 400, ако се вземат предвид 92-та заподозрени, избрали отделен ускорен процес. Сред тях са Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор от партията Форца Италия на бившия премиер Силвио Берлускони. Г-н Пители отрича да е свързвал „Ндрангета” с политическия свят и с други институции като съдилищата например.

Повечето от обвиняемите бяха задържани призори в Италия, Германия, Швейцария и България през декември 2019 г.

Какви са обвиненията?

Смята се, че „Ндрангета” контролира доставките на огромни количества кокаин, влизащи в Европа от Южна Америка и отвсякъде другаде. Но списъкът с обвинения не се изчерпва само с това. Той включва: връзки с мафията, убийство, опит за убийство, изнудване, лихварство, разкриване на служебна тайна и злоупотреба с власт.

„Това дело показва колко дълбоко е вкоренена „Ндрангета” в обществото”, казва пред агенция Франс прес Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет. „Шокиращо е, че имате престъпна група, вкоренена толкова дълбоко в държавата и обществото, че трябва да изправите пред съда стотици хора”, споделя още той.

Централно място в процеса има най-известният италиански антимафиотски прокурор 62-годишният Никола Гратери, който живее под полицейска защита повече от три десетилетия. Той се е зарекъл да разбие „тази задушаваща „Ндрангета”, която наистина отнема дъха и сърдечния ритъм от хората”.

Но проф. Варезе предупреди, че процесът няма да отбележи края на групата. „Можете да ги хвърлите в затвора, но ако не отстраните първопричините за съществуването им, те просто ще се възпроизведат”, каза той.

Добавете Вашия коментар

TOP