Над 30 000 са ваксинираните срещу Covid-19 в Пиринско

18 Май 2021 | 09:33
0 коментара
Общество

„Над 30 000 жители на Благоевградска област са ваксинирани срещу Covid-19, от тях близо 10 000 са вече с две дози”, заяви директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов.

„Продължава ритмичното доставяне на ваксини от всички видове, като днес се очаква да бъдат получени на „Пфайзер”, „Модерна”, „АстраЗенека” и „Янсен”. Занапред съгласно заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров ще бъдат ваксинирани приоритетно хората над 60 години, като това ще става по график от понеделник до четвъртък. Имунизацията ще се извършва при личните лекари, като организацията по доставката на ваксините на база предварителни заявки е поверена на РЗИ. Ще продължат да функционират и ваксинационните центрове, които на територията на областта са 20”, добави д-р Калоянов.

Отминаването на третата ковидна вълна е факт,  единични са случаите на новозаразени, като за последното денонощие към вчерашна дата нямаше нито един регистриран в Пиринско.

"Днес имам 50 проби за коронавирус, от които положителните са 5-7 броя. Това са проби на болнични пациенти”, заяви шефката на Микробиологична лаборатория на МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова.

„Намалява и броят на хоспитализираните с усложнения от коронавируса в болниците в Пиринско, които паднаха под 150. В МБАЛ – Благоевград например на лечение са около 30 пациенти. Спад се забелязва и при изследванията за Covid-19 в лабораториите, като повечето от хората, които се тестват, са заради задгранични пътувания. Предпочитанията към антигенните и PCR тестовете е почти еднакво, въпреки че цената на първите е 30 лв., а на другите -100 лв. Обикновено обаче пациентите са с направления от личните лекари и услугата е безплатна. Основните им оплаквания са хрема и кашлица, които са по-скоро алергични, тъй като тестовете за коронавирус масово са отрицателни. Чужденци, които минават транзит през страната, също си правят бързи тестове”, обясни д-р Иванова.

По думите й въпрос на време е да бъде установен и индийският вариант на Covid-19, тъй като в съседните ни държави Румъния и Гърция вече има такива случаи. Срещу този вариант се предвижда да бъде направена нова ваксина на „Пфайзер”, която да се постави като трета игла. Покрай двойното гражданство доста македонци се имунизираха във ваксинационния кабинет на благоевградския общопрактикуващ лекар д-р Венцислав Даскалов.

Акция по ваксиниране на македонци с двойно гражданство започна от вчера на българо-македонските пунктове ГКПП – Златарево и ГКПП – Логодаж, която се организира от компанията на филантропа Милен Врабевски. Имунизацията ще се извършва от 10 ч. до 16 ч. в мобилен център в междинната зона между българския и македонския граничен пункт от софийски лекари от Александровска болница.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP