Над 250 деца и младежи представиха в Банско предпремиерно спектакъла „Слушам ви гласа жалостен“

10 Септември 2023 | 09:41
1 коментара
Култура
Благоевград
Над 250 деца и младежи представиха в Банско предпремиерно спектакъла  Слушам ви гласа жалостен

Повече от 250 деца и младежи представиха тази вечер в Банско предпремиерно спектакъла „Слушам ви гласа жалостен“, посветен на 120 години от Илинденско – Преображенското въстание. В концерт – спектакъла участват ученици и студенти от цялата страна, а произведението е изградено върху основата на текстове на Димитър Талев, с един нов прочит, каза за БТА координаторът на мащабния проект Марио Гергинов. 

Концерт – спектакълът „Слушам ви гласа жалостен“ е под патронажа на президента на България Румен Радев, а представянето в Банско е организирано от 140 СУ „Иван Богоров“ (София) и община Банско.

Представлението започна със запис от интервю, запазено в архивите на Българско национално радио, с разказа на съвременник на тези събития, която е била 17-годишна при избухване на въстанието, посочи Гергинов. Самият спектакъл бе разделен на три основни картини, които пресъздават боевете по време на Илинденската епопея, показват характера и духа на местните хора, а последната разказва за мечтаната свобода и нейното осъществяване. Хубавото е това, че успяхме в цялата концепция да обхванем различните култури на пиринския и на тракийския край, посочи Марио Гергинов.

Спектакълът представиха възпитаници на столичното 140-о Средно училище „Иван Богоров“, на Фолклорен ансамбъл към Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и на Академичния танцов театър към Варненския свободен университет, както ученици от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. В предпремиерното представяне на концерт – спектакъла в Банско участие взеха и местни групи, сред които мъжка фолклорна група „Банскалии“ и женска фолклорна група „Пирински бисери“, както и фолклорна формация „Хераклея“ от Петрич, детски фолклорен ансамбъл „Мехомийчета“ от Разлог и благоевградската фолклорна формация „Веселина“. Текстовете на Димитър Талев представиха актьорите Елена Калайджиева, Силвия Терзиев и Любен Чалин.

Концерт – спектакъла „Слушам ви гласа жалостен“ е по идея и сценарий на Петьо Кръстев, музиката е на Кирил Стефанов, Петьо Кръстев, Стоян Пауров и Стефан Чапкънов, а хореографията е на Николай Цветков, Георги Гаров, Марио Егов, Иван Донев и Костадин Низамов. Сценографията е дело на Мартина Иванова, а режисьор на представлението е Георги Гаров. Организацията и координацията са дело на Марио Гергинов. 

Премиерата на спектакъла предстои на 12 септември в столицата, когато в представлението ще се включи и представителен хор на Академията на музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, като едновременно на сцената ще се пее акапелно и ще се танцува, което е правено през годините много рядко, посочи Марио Гергинов. 

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия и Българското национално радио. /БТА

Добавени коментари

Банско е ГЕРБ! публикува:
11 Септември 2023 | 08:19
Браво! Приятели на Банско, приятели на ГЕРБ! Нашият лидер Александър Мацурев подкрепя изявите на децата! ГЕРБ победа! Мацурев победа! Щом стане кмет, площада Никола Валцаров ще стане площад Слава Украйна!! Никога повече комунизъм! Долу червените паметници! Всичко що е соц отива на боклука!

Добавете Вашия коментар

TOP