Над 200 участници идват в Симитли за Фестивала "С хляб, вино и песен" 2023

05 Септември 2023 | 08:26
0 коментара
Култура
Благоевград
Над 200 участници идват в Симитли за Фестивала С хляб, вино и песен 2023

Над 200 участници в 22 мъжки певчески групи от различни краища на България, идват за третото издание на организирания от Община Симитли Национален фестивал за мъжки певчески групи „С хляб, вино и песен“, който ще се проведе на 6-ти септември 2023 година (сряда).

За първа година Фестивалът ще има конкурсен характер. Изпълненията ще бъдат оценявани от компетентното жури, съставено от специалисти в областта на фолклорната музика: доц. д-р Наталия Рашкова – етномузиколог, доктор по изкуствознание, доцент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН; доктор Петьо Кръстев – композитор и диригент; доктор Маргарит Русев - музикален продуцент на БНР - Радио Благоевград и преподавател във Факултета по изкуства към Югозападния университет; народната певица Илияна Найденова и композиторът, диригент, аранжор, изпълнител и почетен гражданин на Симитли – Димитър Динев.

Предвидени са следните награди: Голяма награда на фестивала – 500 лв.; Първо място – 300 лв.; Второ място – 200 лв.; Трето място – 100 лв.; Специална награда на Кмета на община Симитли, под чийто патронаж и подкрепа се реализира голямото събитие; Награда на Телевизия „Родина“ – заснемане на видеоклип в памет на доайена на танцовото изкуство – Костадин Руйчев; Награда на БНР – Благоевград - Звукозапис на музикално изпълнение (песен) в Музикално-продуцентски комплекс на БНР - Радио Благоевград; Награда на ФТА „Веселие“ – гр. Симитли и Награда на производителите, участници във Фестивала. Всички певчески групи ще получат грамота за участие.

В празничната програма участие ще вземат самодейните състави от община Симитли, певицата Павлина Теова и мъжката певческа група „Веселие“ – гр. Симитли. След церемонията по награждаване, от 19:30 часа, Ансамбъл “Чинари” (Ensemble Chinary) и Трио Булгарина (Bulgarina / Булгарина) ще изнесат концерт-спектакъла "Ние българите".

Имайки предвид тематиката на събитието, организаторите - Община Симитли и директора на фестивала - Любомир Марянски, приканват всички гости да бъдат облечени в облекла с фолклорни мотиви.

Заповядайте на 6-ти септември 2023г. в 15:00 часа, на площад „Септември“ в град Симитли, където заедно ще се потопим в магията на българските народни песни и танци!

Добавете Вашия коментар

TOP