Над 20 000 жалби са постъпили в КЗП през 2015 г.

08 Април 2016 | 20:53
0 коментара
Общество
Над 20 000 жалби са постъпили в КЗП през 2015 г.

Над 20 000 жалби и сигнали на потребители са постъпили през миналата година в Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Председателят й Димитър Маргаритов коментира, че това е цифра, която звучи сериозно и поставя институцията на първо място по този показател сред останалите, които работят за решаването на проблеми на гражданите, съобщи Днес.бг.

Активното и ефективно присъствие на пазара, търсенето на диалог при разрешаването на потребителските спорове и развиването на информационни кампании за правата и задълженията на потребителите и търговците са основните акценти в дейността на комисията.

Това отчете на пресконференция днес настоящият състав на институцията по повод изтичането на първата година от мандата му.

"Много важна за нас е обратната връзка от потребителите, които се явяват естествен регулатор на пазара. Чрез гражданите ние получаваме информация "от извора" за най-чувствителните сфери на пазара във всеки един момент и съответно акцентираме върху тях в нашата контролна и превантивна дейност, за да може максимално бързо, ефективно и ефикасно да бъдат премахвани всички фактори, които влияят негативно на потребителския пазар и защита”, обясни той.

Маргаритов отбеляза, че е важна и активната комуникация с другия основен играч на този терен – търговците.

Шефът на КЗП съобщи, че се наблюдава намаляване на общия брой нарушения с около 10%, а в някои от най-важните сектори като туризма и онлайн търговията този процент е доста по-съществен. 35% е цифрата за последното тримесечие на миналата година на намалението на нарушенията в сферата на онлайн търговията.

Ръководителят на ведомството посочи, че дори и да се наблюдава тенденция за намаляване на нарушенията като цяло, такива винаги ще има. "Но съм убеден, че тази отвореност, активност и желанието ни да информираме основните играчи на терена за техните права и задължения води до положителни резултати в този процес", обобщи Маргаритов.

Добавете Вашия коментар

TOP