Над 100 скиори и сноубордисти от над 20 държави се спускат на Тодорка

07 Март 2024 | 10:26
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Над 100 скиори и сноубордисти от над 20 държави се спускат на Тодорка

Банско отново ще бъде домакин на състезание от световен ранг. През уикенда на връх Тодорка ще се проведе Freeride World Tour Qualifier 3* – квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour.

Надпреварата ще е на 9 март. С отличната организация на сериите през 2022 г. и 2023 г. Банско заслужи правото да посрещне за трета поредна година най-добрите във фрийрайда. Заявилите участие са над 100 скиори и сноубордисти от повече от 20 държави. Организаторите съобщават, че за първи път ще участват и юноши, които ще се борят за точки във Freeride World Tour Junior 2*.

 

Стартовата височина е 2746 метра от връх Тодорка, денивелацията е 350-400 метра, а дължината на спускане е 800-1000 метра с наклон 30′-55′. Надпреварата ще бъде в две основни категории: ски и сноуборд (мъже и жени).

Почитателите на атрактивното каране ще могат да наблюдават състезателите от най-високата фен зона в България, разположена до горна станция на лифтовете „Плато“ и „Бъндерица 2“ на 2550 метра надморска височина. Оттам се разкрива перфектна гледка към целия склон, по който ще се спускат атлетите.

 

Световната квалификационна верига е пътят, който атлетите трябва изминат, за да стигнат до Freeride World Tour. През сезона стартове от този ранг има в целия свят – Австрия, САЩ, Япония, Франция и Канада. Системата за оценка се основава на звездното класиране на квалификационните събития (от 1 до 4 звезди) и на съответния регион на събитията: регион 1 обхваща Европа, Азия и Океания, а регион 2 обхваща САЩ, Канада, Чили и Аржентина.

Добавете Вашия коментар

TOP