Над 10 000 наши и чужди туристи посетиха Банско за Коледа

27 Декември 2016 | 08:28
4 коментара
Общество
Над 10 000 наши и чужди туристи посетиха Банско за Коледа
Истинска генерална репетиция за туристическия бранш в курорта Банско се оказаха коледните празници тази година. В града под Тодорка дойдоха близо 10 000 гости от страната и чужбина, за да изкарат тук празничните дни. Голяма част от тях обаче са в подножието на Пирин планина за своята планувана зимна ваканция.

„Вече идват големи групи от различни страни, с които работят наши и чужди туроператори. Някои остават за цяла седмица, а други – за две седмици. Цените няма как да са ниски, защото след броени дни сме в пиковия сезон – преди и след настъпването на новата 2017 година”, твърди Димитър Ваканчин, управител на четиризвезден хотел в Банско.

Разбира се, от рано сутринта до следобед, почти всички гости на курорта са по пистите в ски центъра в Пирин планина. Там все още не работят всички писти, чака се и падането на естествен сняг, макар че 400-те оръдия за производство на изкуствен сняг не спират да работят.

„От Платото надолу всички трасета са отворени. Пълно е с хора от най-различни националности – българи, румънци, сърби, гърци, македонци, турци, израелци, руснаци, англичани. Ние сме но своя пост, няма тежки инциденти по пистите и извън ски центъра. Няма достатъчно сняг, ръбовете под връх Тодорка са голи, затова там в момента не могат да се карат ски и сноуборд от екстремистите”, каза планинският спасител Методи Баненски. До броени дни пускаме още нови писти, дано завали и сняг, за да ни помогне за пускането на всички трасета, отворените в момента писти са в перфектно състояние, коментира маркетинг директорът на фирмата-концесионер – Иван Обрейков.

Според хотелиерите най-предпочитани са били от тридневни до петдневни ваканции в най-добрия ни зимен курорт по коледните празници. Повече от половината гости за Коледа са били млади хора. Продължава съвместната работа на български, гръцки и румънски полицаи за гарантиране на обществения ред и в помощ на туристите от съседните държави.

Хотелиерите разполагат с микробуси, които да транспортират клиентите не само до Пирин планина, но и до някои от забележителностите в региона. Имат готовност по заявка на туристите да ги закарат до минералните извори в село Баня и Добринище, до конните бази в региона. „При интерес не е проблем да ги заведем дори до храма на Ванга в Рупите и Рилския манастир. Но няма голям наплив към тези места, защото са доста далеч. Целта на гостите е да се отпуснат и да се веселят, а не да бият толкова много път”, казват хотелиери./кмета.бг

Добавени коментари

георги публикува:
28 Декември 2016 | 08:55
10000-за 10дена!
дрън-дрън публикува:
27 Декември 2016 | 15:34
половината от хотелите не работят,другата половина са пълни наполовина......ебати и банските лъжци.то акон има толкова идиоти в това село как ще се разминават бе малоумници?а сега идва и най голяма лъжа--за нова година по преценка на банцките лъжци ще има над 20 000 идиота на ски.хахахахахаххаааа- е тези задминаха и македонците
123-Не си прав! публикува:
27 Декември 2016 | 12:12
От тази година на всички входове-изходи на Банско има жандармерия.Каква им работата-точно това-да броят колко са влезли и колко са излезли.Ако не вярваш - питай кмета!Той ги засича по прихода от ДДС!За да установиш-начини много.
123 публикува:
27 Декември 2016 | 10:39
Айде стига бе!!! Само лъжи от хотелиерите в Банско! То бива реклама ама това тяхното на нищо не прилича. Поне като лъжат да е в границите на нормалното! 10 000 туристи...., дрън- дрън

Добавете Вашия коментар

TOP