Над 1 350 922 999 лева от ЕС инвестирани в Пиринско

23 Февруари 2022 | 12:55
0 коментара
Бизнес

1 350 922 999 лева е общата стойност на проектите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, са привлечени на територията на Благоевградска област в периода от 2014 година до края на 2021 година. Информация за евросредствата, договорени и инвестирани в Пиринско, представи по време на пресконференция днес екипът на Областен информационен център – Благоевград. 94% от общо договорените средства е размерът на предоставената безвъзмездна финансова помощ в региона.

 

Повече от половината от средствата, договорени за инвестиции по европейски проекти, са за изграждането на лотове 3.1, 3.3 и тунел „Железница“ на АМ „Струма“. 742,5 млн. лева са предвидените за инвестиция в проекта средства, като всички дейности по изграждането на трите участъка трябва да бъдат завършени до края на септември 2023 г., коментира управителят на ОИЦ – Благоевград Бисер Младенов.

 

Дори и без колосалната сума, предназначена за автомагистралата обаче, европейските средства, предоставени по останалите Оперативни програми,  възлизат на внушителните над 608 млн. лв. Средствата са договорени и инвестирани по проекти за подобряване на обществена инфраструктура и средата на живот, околната среда, модернизацията на малкия и средния бизнес, включително на земеделските производители, подобряване достъпа до заетост и качество на работните места, образователната и социална интеграция и други. За сравнение, година по-рано договорените в Пиринско средства са били 573 млн. лева.

 

Извън проекта за АМ „Струма“, с най-голям дял от договорените средства в Благоевградска област е Програмата за развитие на селските райони. Освен проекти на земеделски стопани и производители, Програмата финансира проектните идеи на предприятия и различни юридически лица, както и на общини за изграждане и обновяване на инфраструктура.

 

22% от стойността на проектите за развитие на региона пък са предоставени от Оперативна програма „Региони в растеж“. Над 118 млн. лева са инвестирани в градовете Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Сандански и Разлог в благоустрояване на градска среда, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, обновяване и изграждане на образователна и социална инфраструктура, реконструкция и изграждане на улична мрежа.

 

Макар и с по-малко на брой проекти, ОП „Околна среда“ също заема не малък дял от привлеченото европейско финансиране в Пиринско. Основно в проекти за управление на отпадъците, повишаване качеството на питейните води и пречистване на отпадъчни води са инвестирани над 85 млн. лв.

 

Почти 65 млн. лева е предоставила за Благоевградска област програмата за бизнеса – ОП „Иновации и конкурентоспособност“. По тази програма са били подадени и най-много проектни предложения от бенефициенти в областта.

 

Над 55,5 млн. лева пък са договорени по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

 

С най-малък дял по привлечени средства в Благоевградска област са програмите „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Добро управление“ и Програмата за морско дело и рибарство.

 

Погледнато по общини, най-активни са били бенефициентите в големите общини на областта, където са привлечени и по-голямата част от европейските инвестиции. За сметка на това обаче, по-малките общини пък са първенци в момента по процент изплатени безвъзмездни средства от програмите. 92% от договорените на територията на община Банско средства вече са изплатени, 87% от договорените в Белица и 85% - в община Симитли.

За цялата Благоевградска област изплатените средства по Оперативните програми към края на 2021 г. възлизат на 77% от договорената безвъзмездна финансова помощ, което е с 6% повече от края на 2020 г. 

Добавете Вашия коментар

TOP