Национална научна конференция, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, се проведе в Югозападния университет

06 Октомври 2023 | 13:56
0 коментара
Култура
Благоевград
Национална научна конференция, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, се проведе в Югозападния университет

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе Национална научна конференция на тема „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура. Събитието е част от честванията по случай 230 години от рождението на йеромонах Неофит Рилски, които са под патронажа на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски и са организирани в сътрудничество с Българската православна църква, Неврокопската света митрополия, Рилската света обител, общините Благоевград, Банско, Габрово, Самоков, Копривщица, Сандански, Кюстендил и Казанлък. Тридневната конференция е под научното ръководство на чл.-кор. проф. д.и.н. Румяна Радкова.

Нучният форум бе открит от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.

Днес, в присъствието на впечатляващ брой изтъкнати изследователи на делото и живота на Неофит Рилски и на българската просвета и култура, съм дълбоко уверен, че настоящата научна конференция ще разкрие за академичната общност, за нашите сънародници мащабите на крупната и многопластова фигура на основоположника на българското учителство“, каза в приветственото си слово проф. Юруков.

От името на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит приветствие поднесе Негово преосвещенство епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква.

Приветствие отправи и вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше официален гост на конференцията.

Обръщам се към Вас, уважаеми преподаватели и изследователи, и към Вас, уважаеми млади хора и бъдещи преподаватели и изследователи, няма по-силно от науката и фактите. Нека историческата памет да не бъде пометена от конюнктурни  интерпретации, защото някой е решил, че в днешния глобален свят те ще вървят, а за съжаление понякога носят и доходи. Вашата работа, научните изследвания са най-сериозната съпротива срещу обезличаването и безпаметността“, посочи в приветствието си тя.

С официални приветствия към участниците в научния форум се обърнаха и Неврокопският митрополит Серафим, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, Адрианополският епископ Евлогий и кметът на община Банско Иван Кадев.

На събитието присъстваха още игуменът на Троянския и Бачковския манастир, протосингелът на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов, зам.-кметът на община Габрово Невена Минева, председателят на организационния комитет по честванията доц. д-р Николай Марин, зам.-председателите проф. д-р Валентин Китанов и доц. д-р Димитър Тюлеков.

С представянето на пленарните доклади започна същинската част на конференцията. Модератор бе проф. д-р Иванка Станкова – заместник-ректор по научноизследователската дейност и докторантското развитие на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Свои доклади представиха чл. кор. проф. д.и.н. Румяна Радкова от Българска академия на науките, проф. д-р Ангел Димитров от Българска академия на науките и проф. д-р Кирил Топалов от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

В рамките на конференцията бе представена изложба „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“. Тя е по проект на Националния музей на образованието – Габрово, осъществен с подкрепата на Община Габрово по програма „Култура“ за 2023 г. Експозицията се състои от 28 цветни табла и представя важни моменти от живота и делото на възрожденския книжовник и будител Неофит Рилски. Изложбата бе открита от директора на Националния музей на образованието Любка Тинчева.

Конференцията продължава на 6 октомври с доклади на преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподаватели от Югозападния университет, както и от Естествено-хуманитарен университет в Седльце (Полша). Във втория ден от конференцията ще участват и представители на Българска генеалогична федерация, Национална библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, Българска академия на науките, Национален музей на образованието в Габрово и Института за изследване на изкуствата към БАН.

Заключителната част на събитието ще се състои на 7 октомври 2023 година в Рилската света обител, където ще бъде отслужена Света литургия и панихида. Представянето на докладите ще продължи в Иконната зала, след което Православен хор „Свети Наум“ ще изпълни църковни песнопения от творчеството на Неофит Рилски.


Национална научна конференция, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, се проведе в Югозападния университетНационална научна конференция, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, се проведе в Югозападния университет

Добавете Вашия коментар

TOP