Национален протест и блокади на пътните строители

29 Септември 2021 | 17:05
0 коментара
Общество

Национален протест на пътно-строителните фирми в цялата страна започна точно в 16:00 ч. днес, както предварително бе заявено. 

Причината - липсата на разплащания, което спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени проекти. От браншовата организация съобщиха, че не са им плащани заплати от 5 месеца, а докато държавата търси решение, те излизат в няколко града в страната.

Както бяха обещали, протестиращите вдигнаха блокадите в 17 часа.

Преди това пътни строители се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет в София и блокираха движението по бул."Дондуков".

Работниците бяха облечени в сигнални жилетки, някои от тях и с каски. На плакатите, които носеха пишеше: 

"Защо обезкървявате пътищата?", "200 хил. служители или 200 хил. безработни, кое избирате?", "Държава без пътища няма!"

Служители на фирма "Пътно поддържане Варна 2018" блокираха движението в двете посоки по Аспарухов мост в града. Те протестират заради неизплатени средства за зимно поддържане през миналата година. Недоволните настояват и да има възлагане на тази дейност за предстоящия зимен сезон, за да може да се подготвят за него. Служителите издигнаха плакати "Държава без пътища няма", "Пътищар е гордост, а не унижение!" и други.

Бургас също е част от градовете, в който има протест. Недоволните служители затвориха едната лента на пътя от Бургас към магистрала "Тракия".

Към всички пътно-строителни фирми в страната между 800 млн. и 1 млрд. лева са неразплатените средства към момента, като това са изчисления до края на годината за неща, които и в момента се работят", заяви Иван Иван, представител на браншова камара "Пътища".

"Вече не можем да издържим и настояваме да ни се плати поне частично. Останалите средства сме склонни да ги изчакаме до края на годината или в началото на следващата. Но вече имаме много задължения за превозвачи и заплати и не можем да издържим", допълни Иванов. 

Добавете Вашия коментар

TOP