Национален пленер по монументална скулптура се подготвя в петричкото село Коларово

06 Март 2017 | 11:58
0 коментара
Общество

 Национален пленер по монументална скулптура се подготвя в подгорското село Коларово, Община Петрич. Това каза за „Фокус“ Димитър Тренчев, фолклорист и един от организаторите на проявата.

По думите му идеята за организирането на пленера е на секретарят на местното читалище „Яне Сандански – 1952“ Евгени Гоцков, който е дипломиран скулптор, завършил Търновската школа.

„Идеята на Гоцков се посрещна изключително добре от новото читалищното ръководство, още повече, че малко са масовите прояви в село Коларово и като цяло в общината, които пораждат чувството на общност в хората. Тоест целта ни е не просто да направим някакво зрелищно събитие и да напълним очите на хората, но и душата“, каза още Тренчев.

Той заяви, че проектът за пленера предвижда в село Коларово ежегодно да се събират български скулптори от чиито творби постепенно да се създаде една своеобразна галерия на открито.

Творческото мото на пленера ще бъде „Мраморна магия“, защото скулптурите ще бъдат изваяни от бял пирински мрамор. Крайната цел е откритата експозиция да превърне село Коларово в един от символите на българската скулптура, а в културната визитка на община Петрич да се впише и създаването на монументална пластика. Дългосрочната цел е коларовският пленер да привлече интереса на  потенциалните туристи и инвеститори.

Добавете Вашия коментар

TOP