Национален пленер по живопис „Живописни технологии в съвременното изкуство“ се открива в Благоевград

11 Юли 2022 | 10:23
0 коментара
Култура
Национален пленер по живопис  Живописни технологии в съвременното изкуство  се открива в Благоевград

На 12 юли, в 12:00 часа, в двора на къща-музей „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето“ в квартал Вароша ще се открие осми национален Симпозиум по живопис, пленер. Събитието е продължение на симпозиумите по живопис от последните 7 години, чието мото е „Живописната  технология в съвременното изкуство” и са посветени на изразяването чрез живописната медия, като носител на съвременни идеи и послания.

Идеята е автори работещи с различни медии в съвременното изкуство да “оставят своя отпечатък” с конвенционални средства в  уникална за България колекция, събирана от седем години в Благоевград. Колекцията има за цел да представи, колкото може по-голям спектър от художници работещи съвременно изкуство в България. Работите са основа за бъдещ Музей за съвременно изкуство в Благоевград. Това е опит да се запълни голямата празнина от липса на селектиране на работи от съвременно изкуство по време на прехода.

Участниците в пленера оставят по 2 работи за колекцията за Музей за съвременно изкуство в Благоевград.

Дълги години автори, които са в широкото поле на световното изкуство бяха в сянката на формалистичното соц-ограничение. Това продължава и сега след близо 30 години. В Благоевград са събрани в държавна колекция работи на почти всички художници работещи съвременно изкуство в България. Сегашният Симпозиум е с участието на автори от най новото поколение.

АВТОРИТЕ ОТ ЖИВОПИСЕН СИМПОЗИУМ 2022г.

Антони Райжеков
Гълъб Гълъбов
Елена Назърова
Мария Налбантова
Миа Момчилова
Пламен Бонев
Сашо Виолетов
София Грънчарова

Симпозиумът по живопис, Пленер 2022 г., ще бъде открит на 12.07.2022 г. от 12:00 часа в двора на Измирлиевата къща, квартал Вароша. Изложбата с произведенията ще бъде открита на 19.07.2022 г. от 18:00 часа в залите на Градската художествена галерия. 

Добавете Вашия коментар

TOP