Начално училище “Св. св. Кирил и Методий” в Разлог отпразнува своя 132 годишен юбилей

14 Май 2023 | 11:35
0 коментара
Култура
Благоевград
Начално училище  Св. св. Кирил и Методий” в Разлог отпразнува своя 132 годишен юбилей

С тържествена програма в двора на Начално училище “Св. св. Кирил и Методий” бяха отбелязани 132 години от създаването на най-старото училище в Разлог. По повод юбилея на училището, ученици и учители бяха подготвили пъстър концерт, с музика, танци и сценки, който бе уважен от ръководството на Община Разлог, бивши и настоящи преподаватели, ученици, културни дейци, жители и гости от страната, Италия и Турция.

“11. май, датата на която по стар стил отбелязваме Деня на Славянската писменост и на Светите братя Кирил и Методий, се превърна и в прекрасен повод, който повече от век разказва историята на първият храм на просветата по нашите земи. Връщайки се назад във времето, днес си спомняме за Марковото училище, където пламна искрата на знанието в Мехомия. Искра, символ на разложкия дух и непреклонност пред поробителя, предавана на поколенията от редица просветните дейци. Наред до ордена за просветна дейност Кирил и Методий ІІІ степен, днес сме горди и с постиженията в света на науката, изкуствата и спорта на младото поколение. Пожелавам на всички здраве и нестихващо дръзновение, с което да се гради образът на Начално училище “Св. Св. Кирил и Методий” пред света, съхранявайки и следвайки европейските, българските, разложките, но най-вече традициите, ценностите и обичаите на училището!”, поздрави кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов и подари икона на Св. св. Кирил и Методий, която да закриля цялото училище.

Училище “Свети Свети Кирил и Методий”- град Разлог е създадено на 20. 10. 1891 г.. като Първото класно мехомийско училище. Създаването му е символ на непреклонния дух на разложани, дръзнали в годините на турската робия да вземат разрешение от Високата порта за строеж на храм на просветата – будител на националното съзнание.

Първата сграда, където се е помещавало училището е така нареченото Марково училище. Настоящата училищна сграда е построена благодарение на братята Петър и Иван Каназиреви, като в нея своето начално, прогимназиално и гимназиално образование са получили хиляди ученици.
В историята на училището се споменават имената Мирчо Кипрев, Иван Юруков, Никола Иванов Даскалов, Христо Киров, Христо Стойчев, Костадин Радушин, Иван Копанаров и много други, отдали себе си, за да дадат на другите светлина и знание. За просветна си дейност училището е наградено с орден Кирил и Методий ІІІ степен – с Указ № 206 от 21 май 1957 година. Първите директори на училището, след неговото преобразуване в начално са Елена Тутова и Славчо Пръчков, а от 1981 начело на учебното заведение в настоящата сграда застава Златка Попова. От 1992 година до ден днешен директор на училището е Костадин Кулин.


В наши дни в НУ “Св. Св. Кирил и Методий” се обучават над 150 ученици в целодневна форма на обучение, разпределени в 9 паралелки от подготвителна група, I до IV клас.


Начално училище  Св. св. Кирил и Методий” отпразнува своя 132 - годишен юбилей

Добавете Вашия коментар

TOP