Началникът на РУО Ив. Златанов отмени заповедта за изключването на Г. Кайнакчиев, единадесетокласникът остава ученик на ПМГ-Благоевград

08 Март 2017 | 19:49
1 коментара
Общество

Единадесетокласникът Георги Кайнакчиев няма да бъде преместен в друго училище и остава ученик на Природо-математическата гимназия „Сергей Корольов” в Благоевград. Това реши началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград Ивайло Златанов, който отмени заповедта на директора на ПМГ Н. Каращранов за преместване на гимназиста в друго училище.

Припомняме, че до казуса се стигна след скандал между ученика Георги и учителя Антон Ишев, разиграл се на 1 февруари по време на часа по физическо възпитание. Тогава  гимназистът поискал от преподавателя си Владимир Стоянов допълнителна топка и се обърнал към него на малко име. Влизайки в стаята с пособията, А. Ишев, който по това време бил там, направил забележка на Георги, че не може да се обръща по този начин към колегата му. Какво точно се е случило впоследствие не е ясно, тъй като помещението е без камери, липсват и свидетели. Ученикът от ХI „д” клас Георги Кайнакчиев /който от началото на учебната 2016/2017 г. е с влязла в сила санкция „Предупреждение за преместване в  друго училище”, заради направени неизвинени отсъствия/ твърди, че учителят Ишев го е провокирал, като му е извъртял един шамар и той инстинктивно се защитил.

Коренно различна пък е версията на педагога, който е категоричен, че не е посягал на ученика. Така на Педагогическия съвет, състоял се на 15 февруари, с 46 гласа „за“ и 14 „против“ на единадесетокласника е наложена санкция „Преместване в друго училище”. Като мотиви за налагане на санкцията са посочени недопустимо и грубо поведение на Г. Кайнакчиев спрямо учителя А.Ишев. Съученици на Георги започнаха подписка в негова подкрепа и организираха кратък протест в началото на учебните занятия. След 20-минутен престой пред входа на училището гимназистите влязоха по класните стаи, а на бащата на Георги – Асен, в присъствието на десетки подрастващи се обърна с  груби и нецензурни думи по адрес на директора Н. Каращранов.

За изясняване на случая на проверка в ПМГ влязоха експерти от РУО. На 2 март пък Георги и родителите му подадоха жалба до управлението с искане заповедта за преместване да бъде отменена като немотивирана и неправилна. Проверяващи установиха, че липсват категорични доказателства за физическа саморазправа на ученика с учителя, като и обратното. В заповедта не е конкретизирано коя забрана от правилника за ползване на спортните площадки и физкултурния салон на ПМГ е нарушил с действията си ученикът.

„Считам, че така наложената санкция не е справедлива и с нея не се постига целта – да възпитава санкционирания ученик и да действа предупредително спрямо него. Напротив, наложената санкция предполага допълнително противопоставяне на ученици и учители. Въпросът не се свежда само до това дали се санкционира ученикът, а и как да научим него и съучениците му да вършат правилните неща”, заяви началникът на РУО Ив. Златанов. Той допълни, че в случая е следвало да бъдат предприети мерки спрямо двамата – ученика и учителя, участници в ситуацията. Както и винаги да се пояснява причината, поради която се наказва само единият – ученик, а не се предприема нищо спрямо другата страна.

„Необходимо е не само да се изберат подходящи за възрастта средства за възпитание на подрастващите, но и да им се дадат положителни образци за подражание, да се покажат негативните последствия от лошото им поведение един към друг и към своите учители, да се намери разумна граница на поведението им в обществената среда“, поясни Ив. Златанов.Струма

Добавени коментари

Койчо от порой публикува:
09 Март 2017 | 09:21
АМА НИЩО ДРУГО НЕ СЕ Е ОЧАКВАЛО ОТ ТОЯ ПЛУЖЯК...СА ДА СЛОЖИ ОРДЕН НА ГЪРДИТЕ И НА ДИРЕКТОРКАТА НА СЕЗЛО-ЛИЛИТО....

Добавете Вашия коментар

TOP