На Велики четвъртък! Кметът Апостол Апостолов и деца от Симитли боядисаха първите червени яйца на площада в града

05 Април 2018 | 11:21
0 коментара
Култура

Десетки деца заедно с кметът на Симитли Апостол Апостолов боядисаха първите червени яйца на днешният Велики четвъртък.

Малчуганите от Дневният център за деца с увреждания "Слънчев ден", училището и детска градина " Радост" в крайпътната община се събраха на площада в Симитли още от ранни зори, за да спазят традицията по боядисване на първото червено яйце.

Всички заедно се забавляваха под ритмите на забавни детски песни на площада.

В инициативата на децата се включиха и госпожите им, които старателно и с внимание разясниха на най – малките, какво всъщност символизира червения цвят, и защо първото великденско яйце се боядисва в червено и то именно днес.

„Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се рисува кръст върху челата на децата, а след това и на другите членове от семейството.

Първото боядисано яйце се запазва до следващия Великден. Смята се, че то носи здраве, късмет и щастие.

Второто яйце също трябва да е червено. То се оставя в църквата след литургията в нощта срещу Великден. Останалите всеки може да боядиса по свой вкус”, обясни на децата и кметът Апостол Апостолов и пожела на всички здраве, червени бузки и късмет.

След като приключиха с боядисването, всички великденски яйца, заедно с козунаците, учениците от училището и читалищните работници подариха на потребителите на Центровете за настаняване от семеен тип в гр. Симитли. 

Те от своя страна благодариха за благородния жест и пожелаха на всички сръчни деца, изработили яйцата, весели великденски празници.

Добавете Вашия коментар

TOP