На Трифон Зарезан в Полето, селото с най-много лозови масиви в община Симитли

04 Февруари 2024 | 17:02
0 коментара
Хайлайф
Благоевград
На Трифон Зарезан в Полето, селото с най-много лозови масиви в община Симитли

Голям празник бе през изминалата събота в село Полето, а поводът е традиционното отбелязване на Трифон Зарезан. И тази година селото с най-много лозиви масиви от цялата община Симитли с празнична програма отбеляза празника на виното - Трифон.

Дългогодишната традиция е празника да започне с водосвет. Така бе и тази година. Отец Евгени ослужи водосвет на центъра на Полето, а кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметът на Полето Иван Манчев, Георги Григоров, както и жители и гости на селото извършиха ритуално зарязване и поливане на лозови пръчки с червено вино. 

В руйно вино, домашно приготвени питки и погачи, вкусни мезета, домашни сладкиши и разбира се музикална програма – всички присъстващи празнуваха заедно на центъра в селото.

Празника бе уважен от кметове по населени места, общински съветници, както и много жители и гости на селото.

Традиция е на този ден, винари и кулинарки да премерят сили с представяне на своите вина и домашни вкусотии. Всеки лозар с виното си, всяка домакиня с вкусното си изкушение. Така бе и тази година в симитлийското село Полето отрупаха масите – с вино, кое от кое по-пивко и ароматно, с погачи и сладкиши, коя от коя по-вкусна и не на последно място с майсторлъшки домашни мезета. Тази година в надпреварата за вината имаше и изключително пивко розе.

 

Задължителна част от празника в Полето се превърна кулинарната изложба. Организаторите споделиха, че тази година са се включили значително по-голям брой винопроизводители. А дамите в селото завоюваха усмивките на всички, които опитаха домашно приготвените изкушения. За поредна година те показаха креативност и изключителни кулинарни умения.

Дегустаторска, независима комисия отличи "Най – хубаво червено вино" и "Най – хубаво бяло вино", както и най-вкусните гозби в кулинарната изложба. Затруднени бяха членовете на комисията, но единодушно успяха да излъчат победители във всички класации.

 На трето място в класацията за "Най – хубаво червено вино" бе връчена на Любчо и Алекс Миланови, на второ място награда бе взета от кмета на община Симитли Апостол Апостолов. Но призът за първото място в категория "Най – хубаво червено вино" взе Благой Ангелов.

В класацията за "Най – хубаво бяло вино" на трето място дегустаторската комисия оцени виното на Илонка Христова, второто място отиде при Ангел Манчев и с максимален брой точки първото място спечели Ангел Костов.

За пръв път тази година бе изложено в надпреварата и бутилка розе. Като майстора на виното Георги Стойчев също грабна награда.

В частта на кулинарната изложба всичко изглеждаше от вкусно, по-вкусно, но само няколко дами взеха награди.

Първото място в кулинарната изложба грабна Ивон Костова, второто място бе за Златка Илиева, а третото място отиде при Николина Георгиева.

В категория мезета бяха също отличени три награди. Първото място взе Стефанка Ангелова, второто място бе за Николай Манчев и Илия Андонов и  третото място за Илиана христова.

Кметът на село Полето поздрави всички присъстващи и благодари на община Симитли в лицето на кмета Апостол Апостолов за подкрепата и осигурените награди.

Специален гост на традиционния празник на виното в село Полето бе Явор Сарафов, който е познат на всички от участието му като член на журито на кулинарното риалити "Мастършеф" по Би Ти Ви.

Наградите в кулинарната надпревара, както и за вината, бяха връчени от кметът Иван Манчев и от г-н Явор Сарафов.





















Добавете Вашия коментар

TOP