На тезгяха! Продават къщата в с. Еленово на разследвания за лихварство Р. Карадашки

22 Юни 2022 | 10:29
0 коментара
Бизнес
На тезгяха! Продават къщата в с. Еленово на разследвания за лихварство Р. Карадашки

Двуетажна къща в благоевградското с. Еленово върху площ от 55 кв.м, ипотекирана още през 2008 г. и с наложена 5 г. по-късно възбрана, бе извадена на публична продан с начална цена за наддаване 74 854.33 лв. Според обявата на частния съдебен изпълнител няма да се приемат оферти под тази цена или пък надхвърлящи я с 30%.

Имотът е собственост на „Уест Сайд“ ЕООД – една от десетките фирми на 47-годишния Росен Карадашки, когото от няколко години разследват за опит за източване на милиони от мебелната компания „Арон“, заплахи и лихварство. Бизнесът му стартира преди около 20 г. и още през 2009 г. е образувано първото дело срещу него за лихварска дейност. Според показанията на десетки свидетели те редовно си плащали вноски по заемите към Карадашки и неговите подставени лица, но в крайна сметка изходът винаги бил един и същ – завежда им се дело и имуществото им бива отнето.

В мебелната къща за полски стоки „Арон“, която имаше магазин в Благоевград, пробив прави бащата на Росен Карадашки – Стоян, който става управляващ съдружник с неголям дял. Той и синът му решават да направят преврат през 2016 г., когато техни хора нахлуват в главния офис на фирмата в кв. „Дианабад“ и го превземат – изгонени са всички служители, спрени са сървърите, фирмената документация е събрана и частично унищожена, а важни документи за собственост са укрити. 2 месеца по-късно от банката, обслужваща „Мебели Арон“, алармират останалите съдружници във фирмата, че всичките й имоти са запорирани. Оказва се, че Стоян Карадашки чрез фиктивни заеми е задължавал „Арон Груп“ ООД в полза на своя син Росен Стоянов Карадашки. Общата стойност на въпросните задължения е близо 1 800 000 евро, а възбранените имоти само извън София са на стойност над 7 000 000 лева.

Според баща и син измамата в „Арон“ била извършена от другия съдружник във фирмата Константин Ганчев.

През 2018 г. бе обявена публична продан на магазин „Арон” в Благоевград заради непогасена ипотека от 2011 г. и 6 наложени върху него възбрани, продаден бе и апартамент на Карадашки от 114 кв.м в центъра на града. Докато мебелната къща се опитваше да си прибере натрупаните задължения, а прокуратурата разследваше Росен Карадашки за лихварската му дейност и измамите, той и сестра му обявиха луксозните си къща и апартамент в престижния кв. „Изток“ в столицата и вилата им в с. Равда за продажба и се заговори, че са напуснали страната. От 4 г. няма никакви данни от прокуратурата докъде е стигнало разследването срещу Росен Карадашки и къде всъщност е той.

Обявената вчера продажба на къщата му в с. Еленово край Благоевград показва, че поне мебелната фирма, която остана с 4 магазина в страната, си гони нещата и продължава с опитите да си върне поне част от източените пари.

Източник: вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP