На Св. Харалампий жените не трябва да работят нищо

10 Февруари 2020 | 07:18
0 коментара
Общество

По църковния календар днес е денят на свещеномъченик Харалампий, живял в началото на третия век по времето на император Септимий. Останал в народната памет с твърдата си вяра в Христа и войната срещу езическите идоли. За това бил бит и изтезаван, но не се предал. Лекувал болни и правил чудеса. По заповед на императора бил осъден на смърт.

Неизвестно защо, но на днешния ден народът празнува за омилостивяване на чумата. Това идва от иконите, на които свети Харалампий е изобразяван като човек, който бие и мъчи чумата. В молитвите си вярващите молят светеца за застъпничество и изцеление на душевноболните.

На този ден жените ставали рано и месели три обредни хляба. На специален колак с пръсти правели пъпки, т.е. чумата. Разкъсвали го на парчета и ги раздавали по къщите. За омилостивяване на чумата, днес те не трябва да работят нищо.

В много села на този ден носят мед в църквата и го освещават за здраве. От него пазят за лек през цялата година. Празнуват пчеларите, които почитат за свой патрон и свети Прокопий.

В много селища днес пчелари даряват бурканчета с мед на храмовете и след освещавнето им, свещениците ги раздават на миряните, дошли на службата за свети Харалампий.

Имен ден празнуват мъже с име Харалампи, Лампи. Името идва от гръцки и означава „сияещ от радост”. Българският му превод е Радосвет.

Добавете Вашия коментар

TOP