На шопинг: Над 10 000 българи на седмица пътуват за пазаруване в Одрин

04 Април 2022 | 10:55
0 коментара
Бизнес
На шопинг: Над 10 000 българи на седмица пътуват за пазаруване в Одрин

В Турция от 1 април намалиха от 18 на 8 на сто ДДС за хигиенни препарати и памперси - продуктите от основни нужди.

Намалението на ДДС се отнася за редица продукти, сред които шампоан, сапун, течен сапун, дезинфектанти, мокри кърпички, тоалетна хартия, салфетки, памперси, предава NOVA.

Зеленчуците масово поскъпват, само краставиците поевтиняват

От 18 на сто на 8 се намалява и ДДС върху храните в хотелите с над 3 звезди. Според Денислав Алексиев от Одрин шампоаните от 38 лири с паднали на 26 - около 3 лева, а някои магазини правят и още отстъпки в подкрепа на Ердоган, а това привлича повече български туристи в Одрин.

"Над 10 000 българи на седмица пътуват, за да пазаруват от Одрин. 60% от тях пазаруват хранителни стоки", обясни той. По думите му и заплатите ще бъдат вдигнати заради инфлацията, което ще е за втори път за година.

Чрез Facebook групата си той и семейството му информират българите за цените в Турция. От своя страна туроператорът Адриана Панайотова посочва, че пътуващите запазват своя брой, до около 30 човека на седмица пътуват с нейната компания. "Цените в Одрин са сходни с българските.

За литър олио се харчи 4 до 5 лева, всички продукти от първа необходимост са на еднакви цени. Въпреки това има сериозен наплив заради по-доброто качество на продуктите", отбеляза тя.

И допълни, че забранени за пренасяне през границата са меса, сирена и кашкавали, както и цигари и алкохол.

Добавете Вашия коментар

TOP