На Разпети петък: Няма струпване на хора в черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград

17 Април 2020 | 14:29
1 коментара
Общество

На днешния Разпети петък, черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград не е отворена за миряните, но са предприети всички противоепидемични мерки, за да могат желаещите да запалят свещичка в двора на храма и да почетат най-тежкия и тъжен ден в годината.

За да бъдат спазени препоръките за дистанция, още в подхода към храма са поставени заграждания, които отделят влизащите от излизащите хора. Редът се следи от полицейски служители. Свещниците са изнесени в двора на черквата, откъдето може да се закупят свещички или да се запишат имена за Молитва за здраве. На повдигната маса в двора, е изнесена и Христовата плащаница – парчето плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.

 „Това е най-тежкият ден в годината, в който през цялото съществуване на християнството, след Разпятието на Христос разбира се, миряните минават и под Христовата плащаница, за да почетат паметта, смъртта на Господа Иисуса Христа и да се поклонят на Спасителя. Самата плащаница представлява именно тялото на Христос, неговата смърт, ние именно затова се покланяме, затова и минаваме под масата, за да можем да получим благодат и опрощение на греховете си“ – заяви за Радио Благоевград отец Кирил Котев от черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград.

 Той коментира и предприетите противоепидемични мерки, съобразени с препоръките на властта и Националния щаб, които, според него, са абсолютно достатъчни и изпълними за хората.

 „Хората спазват правилата, идват по двама, по трима, спазва се дистанцията от два метра, свещниците са отвън, плащеницата е поставена на много висока маса, в храма не се влиза“ – уточни още духовникът. Той обясни желанието на хората да посетят черквите в този ден, въпреки препоръките за въздържание, с факта, че „храмът е Божи дом, както са болниците. Болниците лекуват тялото, а Божият храм лекува душата. Както пише в Евангелието: „Може да придобиете цял свят, но ако погубите душата си, значи сте погубили всичко. Затова, нека тази светлина, която ни дава Христос да влезе във всеки един дом, във всяко едно сърце, във всеки един човек, който живее на Земята, да просвети душата му, да бъдем по-добри, да се обичаме и да спазваме Божиите завети и християнските добродетели – вярата, надеждата и любовта“ – сподели още отец Кирил Котев.

Около десетина бяха миряните, които в средата на предобеда на Разпети петък, поискаха прошка за греховете си и почетоха саможертвата на Христос.

 „Тук ме доведе първо вярата и второ организацията. Както виждате създадена е добра организация, няма много хора, но дори и да има, се изчакваме. Ако имаше повече хора бих се отказала, така че, всичко зависи от ситуацията. Днес поисках прошка от Господ, че той е изстрадал за нас и в същото време, поне до момента, не доказваме, че сме достойни за тази Негова саможертва“ - коментираха жители на Благоевград, които почетоха Разпети петък в двора на черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград.

Добавени коментари

Милена публикува:
17 Април 2020 | 21:17
Защо лъжете бе пиринско нали днеска отидох до черквата и влязох в нея, за да си запаля свещичка. Другият път на място отидете и проверете, а не да копирате като папагали...

Добавете Вашия коментар

TOP