На първо четене: По-големи санкции за пияни и дрогирани водачи

07 Септември 2023 | 16:29
0 коментара
Политика
България
На първо четене: По-големи санкции за пияни и дрогирани водачи
Народно събрание прие на първо четене нови промени в Закона за движението по пътищата. Депутатите разгледаха четири законопроекта - единият от тях, внесен от ГЕРБ-СДС, а останалите три - от ПП-ДБ. 

Основният фокус на промените е въвеждането на по-тежки наказания за водачите, шофиращи след употребата на алкохол или наркотици. В законопроектите се предвиждат нови ограничения и за младите шофьори, които да не могат да управляват превозни средства с мощност над 90 kW, както и да не могат да шофират в часовете от 22:00 до 06:00. Тези предложения са заложени в законопроекта на Настимир Ананиев от ПП-ДБ. 

Законопроектът бе подкрепен със 112 гласа "за", 45 бяха "против", а 38 се въздържаха. 

Освен по-тежките наказания промените предвиждат и заплащането на фишовете да става по електронен път. Също така всички водачи с пет или над пет електронни фиша, които не са връчени, да бъдат спирани от органите на реда и те да им бъдат връчени. Тези промени за внесени в законопроекта на Божидар Божанов от ПП-ДБ.

С промените, заложени в текстовете в законопроекта на Божанов и група народни представители, се предвижда и премахването на всички стикери, които стоят на предното стъкло, като те да бъдат заменени с автоматизирани справки в централизирани регистри, както и отпадането на контролния талон към свидетелството за управление. 

Законопроектът бе подкрепен със 175 гласа "за", 1 гласува "против", а 20 се въздържаха. 

От ГЕРБ-СДС пък предлагат органите на реда да проверяват документите не само на водача, който е спрян за проверка, а и на всички пътници в автомобила. Ако някой от пътниците има невръчени фишове, те да му бъдат връчени. В текстовете на законопроекта на Александър Ненков и група народни представители се предвижда и общините да могат да използват камери за видеонаблюдение, с които да регистрират нарушенията по пътищата, а също така и да могат да бъдат премествани автомобилите, паркирани в нарушение. 

Сред предложенията на първата политическа сила е 70% от средствата, постъпили от изплащането на фишовете, да бъдат предоставяни на общините, които да могат да осъвременяват техническите средства за наблюдение.

Законопроектът на ГЕРБ-СДС бе подкрепен със 185 гласа "за", нито един "против", а 8 се въздържаха. 

В хода на дебатите от Андрей Рунчев от ГЕРБ-СДС заяви, че първата политическа сила ще подкрепи промените. Той каза още, че целта на промените да бъдат намалени не само пътнотраснпортните произшествия, но и жертвите на пътя. 

Любен Дилов бе категоричен, че промени трябва да има и в образователната система. Дилов предложи всички ученици, независимо дали ще станат шофьори, или не, да има специални часове, в които да бъдат запознавани с Правилника за движение по пътищата. Той предложи учениците да започнат с изучаването на правилата за движение от 9 клас, с въвеждането на два часа седмично. 

Георги Свиленски заяви, че БСП ще подкрепи предложенията на ГЕРБ-СДС за това общинските камери да бъдат свързани с Министерството на вътрешните работи, а 70% от средствата от глобите да бъдат връщани на общините за модернизиране на наблюдателните устройства. Петата политическа сила обаче няма да подкрепи предложението на Божидар Божанов за премахването на стикерите. Те няма да подкрепят и реформите за младите шофьори, тъй като смятат, че трябва да има по-голямо обществено обсъждане, но от партията са съгласни, че трябва да има специална категория за младите шофьори. 

Настимир Ананиев каза, че трябва да се въведе и норма за употребата на наркотични вещества. Народният представител от ПП-ДБ заяви, че това ще реши проблема с шофьорите, които са употребявали такива вещества във времето, но не и в момента на проверката, както и онези, които са приемали определен тип лекарства. 

Тошко Йорданов заяви, че според него промените в Закона за движението по пътищата се правят заради трагедиите от последните дни, а не заради желанието за конструктивни промени. Той каза, че предложението кметовете да събират парите от глобите ще създаде корупция. Йорданов разкритикува и промените в нормите за употребата на алкохол, както и тези за мощността на автомобилите за младите шофьори. Той каза още, че ако се забрани и нощното шофиране за година, това няма да подобри уменията на неопитните водачи.

Добавете Вашия коментар

TOP