На първа среща: Директори на благоевградски училища поставиха проблемите си пред кмета Томов

22 Ноември 2019 | 15:39
0 коментара
Общество

Kметът на Благоевград инж. Румен Томов се срещна с директорите на училища в Общината. 

Бяха поставени въпроси свързани с такса битови отпадъци и Наредбата за обществения ред. Марин Митов, Директор на НХГ “Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград, сподели, че наемите на помещения, които отдават на частни лица и фирми, трябва да се връщат в училището, а не да влизат в общината. Все пак училището има разход за това помещение- хигиенист, отопление и т.н., такава промяна беше обещана от предишното ръководство, но приложение нямаше, поясни още г-н Митов.

,,Бъдещето зависи и се определя от образованието“, с тези думи директорът на Професионална гимназия по икономика ,,Иван Илиев“- Ася Мирчева Бояджиева отправи апел към Община Благоевград за изграждане на дългосрочна стратегия за държавния прием в учебните заведения.

Друг проблем постави директорът на Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост “Гоце Делчев“- Димитрина Иванова, която сподели, че това е единственото училище без статут в Благоевград. Терена, на който е разположено училището принадлежи на фирмата ,,Струматекс“, която от своя страна иска 3 000лв. наем от учебната институция.

Г-жа Иванова сподели за кореспонденция между Областна управа и Община Благоевград, но решение не е взето по този въпрос. Също така се обсъди подобряването на материалната-техническа база в училището, освежаване на пешеходната пътека, тъй като институцията е разположена в промишлената зона на града.

Директорката на Строителната гимназия Мариана Митова пък настояла кметът да се срещне с ректора на ЮЗУ за изясняване на статута на последните два етажа на сградата, която двете институции ползват заедно от години.

Болшинството от директорите, взели думата на срещата, искаха и пари, затова градоначалникът недвусмислено посочи, че финансовото състояние на общината никак не е розово. Той предложи всеки директор да изложи писмено най-важните проблеми на училището, което ръководи, с идеи за решение и заедно с проект на план за включване в инвестиционната програма и проектобюджета на общината за 2020 г. да му се представят днес.

Добавете Вашия коментар

TOP