На пресконференция за 40-г. на организирания тенис в Благоевград: На съвестта на кметовете Е. Масева и К. Паскалев и губернатора Вл. Димитров тежи ликвидирането на

07 Април 2022 | 07:45
0 коментара
Култура
На пресконференция за 40-г. на организирания тенис в Благоевград: На съвестта на кметовете Е. Масева и К. Паскалев и губернатора Вл. Димитров тежи ликвидирането на

Ликвидирането на тенис кортовете в Благоевград тежи на съвестта на кметовете Елиана Масева и Костадин Паскалев и на Владимир Димитров в качеството му на  областен управител, това заявиха вчера на пресконференция по повод 40 г. от създаването на организиран тенис в областния център на Пиринско основоположници и радетели за развитие на този спорт. На 1 април 1982 г. по идея на арх. Костадин Сандев, по онова време зам. кмет по строителството, се създава секция по тенис към Дружеството за физическа култура „Пирин“, чийто председател бил Бойко Кастрев. 

„Докато оглавявах общинската фирма „Бачиново“, тя бе печеливша и не знам защо Масева и общинските съветници я закриха и унищожиха“, разказа Калин Анастасов.

Колегата му Руен Калибацев продължи: „После Паскалев и Вл. Димитров се намесиха и за кортовете и областният управител замени спортния комплекс „Бачиново” за няколко стаи в града. Седемте корта в парк Бачиново, под „Гъбката“, също се продадоха на частни лица. Е. Масева и Спас Димитров ме излъгаха като ликвидатор, че базата ще е общинска, но се оказа, че имало частни интереси. И Благоевград от град с 13 открити и 2 закрити общински тенис корта около 1995 г. в момента е само с два. А желаещите да тренират са много – и възрастни, и деца, защото този спорт се практикува от 5 до 85 г.“, посочи Калибацев.

Той и  К. Анастасов разказаха как от считан за елитарен в началото тенисът в Благоевград през годините се превърнал в един от най-практикуваните спортове наред с футбола и плуването. „На кортовете на Бачиново (б.р. при бейзболното игрище) сме стигали да играят по 150 деца на ден, но след приватизацията на  спортен комплекс „Ловен дом“ – Благоевград стигна дъното с нула кортове. В момента общинските кортове са само два в спортния комплекс „Пирин“ в жк „Еленово“ и са крайно недостатъчни”, отбеляза Р. Калибацев.

Йордан Цветанов, първият състезател от Благоевград, поел след това треньорската щафета, посочи, че клубовете винаги са работили в разбирателство и уважение. „През годините общината не ни е подкрепяла, но сега се надяваме нещата да се променят“, каза той и разкри: „С кмета Илко Стоянов имаме предварителни разговори за петно за изграждане на тенис кортове, и какво по-хубаво от това клубовете да се обединим, ако общината реши да учреди общински тенис клуб. През годините сме свидетели как във футбола се наливат общински пари, а за тениса, каквото се изгради, се руши, крайно време е нещата да се променят“, каза Й. Цветанов.

На тенис кортовете на Бачиново преди да станат частни тренирали на ден по 150 деца

Илиян Анастасов обяви намерението на тенис клубовете да отбележат 40-ата годишнина с поредица от турнири и мащабен празник в началото на юни, в който се надяват да привлекат и частните кортове, и ЮЗУ. Датите и програмата все още се уточняват.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА/в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP