На прага на учебната година: Глад за учители по математика и български

20 Август 2022 | 13:07
1 коментара
Общество
На прага на учебната година: Глад за учители по математика и български

Училищата ще закъсат за учители по български език и литература, математика и информатика преди първия звънец.

Причината за проблема е предложението за увеличаване на броя на часовете по двата предмета и невъзможността вече наетите педагози да ги поемат. За това алармира Диян Стаматов, председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета у нас и директор на 119-то училище “Акад. Михаил Арнаудов” в София. Ако почти всички големи училища имат необходимост от по още един специалист, то ще са нужни между 200 и 400 новоназначения за всеки един от тези предмети.

Кът са и учителите по информатика. Реално правоспособни учители по тази дисциплина няма от къде да се появят, стартовата заплата за учител по информатика е 1500, а в IT сектора в пъти по-висока. Стаматов призовава държавата в лицето на МОН спешно и отговорно да се ангажира с проблема. Неговата идея е IT специалисти да преподават в училищата почасово, като един вид кауза в подкрепа на средното образование. Не е необходимо да имат учителска правоспособност.

Добавени коментари

Аз публикува:
23 Август 2022 | 15:24
Хем има глад за учители, хем се явяват по 20 човека за 1 позиция и накрая взимат тоя с връзките. Как става тая работа? Поне в нашия край е така - Банско и Разлог

Добавете Вашия коментар

TOP