На Петровден Добринище празнува двоен празник, 180 години от освещаването на местната църква "Свети св. Петър и Павел"

29 Юни 2015 | 07:47
0 коментара
Култура
На Петровден Добринище празнува двоен празник, 180 години от освещаването на местната църква Свети св. Петър и Павел

На Петровден Добринище празнува двоен празник, 180 години от освещаването на местната църква „Свети св. Петър и Павел”, съобщава репортер на Pirinsko.com

Стотици местни хора ще присъстват на тържествената света литургия, която ще се води от Неврокопския митрополит Серафим. Жителите на населеното място ще честват не само празника на светата обител, но и 180-годишнината от нейното построяване и освещаване. Тя е вдигната през далечната 1835 година и е една от най-големите в региона.

Храмът е във формата на трикорабна псевдобазилика, в него има красив дърворезбован иконостас, изработен от прочутите майстори от Дебърската школа. По-късно към нея е пристроена висока камбанария. Църквата е основна забележителност в града. Обявена е за паметник на културата с особена архитектурна стойност.

„За всички жители на Добринище навръх Петровден ще е двоен празник. Очакваме много гости не само от региона, но и чужди туристи от близките курорти Банско и Разлог. В 12,00 часа, след тържествената литургия, ще започне празнична програма с участието на десетки самодейци”, каза кметът на Добринище Китан Галчев.

Снимка: wikimapia.org

Добавете Вашия коментар

TOP