На Петковден- с българска носия в Докатичево

03 Октомври 2023 | 09:09
0 коментара
Култура
Благоевград
На Петковден- с българска носия в Докатичево

На 14 октомври, когато православната църква почита св. Петка Българска, храмът в Докатичево посреща миряни – за един от най-големите си празници – своето освещаване.

Основен организатор на празника отново е сърцатата Ангелина Попова, много млади хора и най-вече – родените и израснали, свързали детството и младостта си с Докатичево.

„Организацията за празника започнах отдалече. – споделя Ангелина Попова. – Горда съм, че много млади хора помагат, но към нас могат да се присъединят още хора – очакваме ги. Искам да възродим традицията – отново каня всички в носии така, както е било някога. Да възобновим чистата вяра. Да се поклоним на тези свети места. Да се смирим и станем по-добри.“

Тя пак ще сложи стогодишната фута на нейната баба, за да е силна в този път – на възраждане.

Поканила е и очаква в близките дни  научни работници и специалисти от Регионалния исторически музей - Благоевград, за да им покаже светините – храма „Св. Неделя, светите места около параклиса „Св. Георги“, старото гробище Св. Тодор. И вярва, че ще ги „запали“ да помагат – за реконструкция и консервация на 163 годишния храм, за научни проучвания и разкопки.

Храмът в Докатичево е в подножието на четири планина: Рила, Пирин, Малешевска и Влахина. И това е един от най-красивите и стари храмове в община Симитли, където – с основаването му е бликнала света вода, но с Крупнишкото земетресение се е отдалечила на няколко метра от храма. Пак – близо до църквата. Казват, че е лековита – лекува очни болести и ти става леко като си измиеш лицето...Построен през 1860, храмът и до днес достойно отстоява своята мисия и има два празника – храмов – винаги на 7 юли и на 14 октомври, когато тържествено е осветен.

Тези светини, според Ангелина Попова, природата, историята, културата, традициите могат да бъдат изключително привлекателни за български и чужди туристи. И за пореден път благодари на всички, които помагат– на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, на депутата Стефан Апостолов, на дарители, на последователи, на нейните колеги от Югозападен университет, на всички, които носят вярата в сърцето си.

 „Пораснал съм с тези вълшебни и пасторални картини, с храма, с извора.  – казва Апостол Апостолов. -  Искрено благодаря на Ангелина Попова и винаги ще бъда до нея и до хората, които възраждат традициите и помагат да ставаме всички по-добри, по-смирени – родолюбиви и горди българи.“

На 14 октомври, 163 годишният храм „Св. Неделя“ очаква всички – за тържествена Света литургия.

"Облечете традиционна българска носия, замесете хляб и елате в храма смирени и чисти! - приканва Ангелина Попова. -  Да възродим традицията и заедно да дадем живот на светите места на община Симитли!"

 













Добавете Вашия коментар

TOP