На опашка за зелен сертификат: В пъти се е увеличил броят на тестовете за антитела в лабораториите

12 Ноември 2021 | 15:45
0 коментара
Общество
На опашка за зелен сертификат: В пъти се е увеличил броят на тестовете за антитела в лабораториите

Над шест пъти се е повишил броят на направените тестове за антитела в една от големите вериги лаборатории у нас. Това съобщи за DarikNews.bg д-р. Благовеста Пенчева – медицински директор на лабораторията.

При средно 1500 теста на ден, направените тестове в четвъртък са били близо 9 хиляди, уточни тя. Причината – вчера беше първият ден от заповедта на здравния министър, с която се дава възможност със зелен сертификат да се сдобият и хората, с доказано определено количество антитела срещу COVID-19.

Засиленият интерес в лабораториите продължава и през днешния ден, а д-р Пенчева обяви, че очаква този интерес да продължи поне 10 дни. По думите ѝ няма риск да бъдат изчерпани наличните тестове, а от лабораториите са подготвили извънредна нова поръчка на още тестове.

Зелен сертификат вече се издава на ваксинираните и преболедувалите COVID-19, както и на притежателите на отрицателен тест за коронавирус, а вече и на тест за антитела. Изискването е тестът да е направен на или след 11 ноември, а количеството IgG - антитела да е над 150 BAU/ml.

Тестовете се правят в сертифицираните за целта лаборатории, важат само за територията на България, а зелен сертификат може да се изтегли от his.bg.

Зелените сертификати дават възможност за посещение на кина, театри, фитнес зали, концерти, заведения, търговски центрове и други. 

Добавете Вашия коментар

TOP