На Курбан Байрам: Якоруда възобнови традиция от преди 30 години

21 Юли 2021 | 09:41
6 коментара
Култура

Якоруда почете традиционния мюсюлмански празник Курбан Байрам с празнично шествие на градския площад. Младите жители на града цяла година подготвят грандиозното събитието.

Традиционният мюсюлмански празник Курбан Байрам беше отпразнуван от жителите на град Якоруда на площада с много музика и традиционни хора. От една година млади ентусиасти
Вирсен Ибрахимова водеща на събитието сподели : „Самото ни събитие е под надслова „Традицията ни оживява“, така че това е традиционна мюсюлманска руба. Това е празник на опрощението и най-традиционното и типичното за него е се прави жертвоприношение на чифтокопитно животно.+ то се прави в символ на благодарност към всевишния.“
Празникът се почита с песни танци, традиционна кухня , а традицията повелява една трета от храната да остане в семейството, една трета да се раздаде на гости, приятели и роднини и една трета да се раздаде на бедни и нуждаещи се.
„Тази година за първи път събитието е толкова мащабно имаме гости от цяла България“ , допълни Вирсен Ибрахимова.
За празника специално в Якоруда се бе прибрала от Германия Фатиме, която с голямо вълнение сподели:

Фатиме Шахин :“ Този е по-различен, защото възраждаме традиции, които са били забравени, досега такова празненство тука не е имало и не имало такъв празничен дух.
А бабата на Фатиме Зайда Шехова допълни :“Тази традиция беше забравена от 89 година, чувствам се много развълнувана.“
Когато се връщаме толкова години назад сме много щастливи и радостни, че връщаме традицията на Якоруда и пожела :“На всички весело изкарване на байрама“, допълни развълнуван Ибрахим.
А организаторите се надяват красивия празник да бъде организиран и следващата година и така да бъде възобновена една забравена традиция.

Добавени коментари

Hh публикува:
22 Юли 2021 | 19:01
Преди 50 години мюсюлманите в Якоруда са били 5 семейства
Реджеп Картал публикува:
22 Юли 2021 | 13:16
Аллах да е доволен от всички! МашАЛЛАХ МашАЛЛАХ МашАЛЛАХ
Мустафа публикува:
22 Юли 2021 | 09:38
Не е имало, защото комунизма беше забранил, даже и имената ни беше сменил. То и за Гергьовден не е имало такава традиция, ама сега има нали? И дума не се казва за Гергьовден, защо ли?
Трг публикува:
21 Юли 2021 | 13:33
От сега натам ще има, и такава.
Шукри публикува:
21 Юли 2021 | 10:21
Традиционният мюсюлмански празник Курбан Байрам беше отпразнуван от жителите на град Якоруда на площада с много музика и традиционни хора. Специално за повода дойде и собственикът на най-корумпираната медия в Пиринско Иван Хамбарджийски - Бриндо като беше обрязан на площада. След сюнета на Бриндо цяла Якоруда празнува пищно и всички ергени от Якоруда се изредиха като пръснаха анала на Бриндо.
Очевидец публикува:
21 Юли 2021 | 09:58
От 45 години живея в Якоруда - такава традиция никога не е имало!

Добавете Вашия коментар

TOP