НА КРЪГЛА МАСА В БЛАГОЕВГРАД: Важно е да вземем бързи и важни решения за осигуряване на устойчивост на приемната грижа

22 Март 2024 | 19:11
1 коментара
Общество
Благоевград
НА КРЪГЛА МАСА В БЛАГОЕВГРАД: Важно е да вземем бързи и важни решения за осигуряване на устойчивост на приемната грижа

За нас е изключително важно да вземем бързи и важни решения за осигуряване на устойчивост на приемната грижа, така че от първи януари 2025 г. тя да бъде делегирана дейност. Това каза изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане д-р Надя Танева в рамките на кръгла маса, посветена на темата и част от инициативата „Заедно за милион усмивки“, организирана от Община Благоевград и местната дирекция „Социално подпомагане“, в която се включиха деца и приемни родители, както и институции от областите Благоевград, Кюстендил и Перник. 

Приемната грижа е приоритет в момента в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и на Агенцията и в частност на дирекциите, тъй като изпълняваме проекта, който до края на тази година ще бъде финансиран с европейски средства, посочи д-р Танева. 

Тя поясни пред представители на дирекции „Социално подпомагане“ от трите области и приемни родители, че координационен експертен съвет разисква минимум два пъти месечно във връзка с решение за развиването на услугата от следващата година. 

Три са основните предизвикателства към момента - промяна в законодателството и осигуряване на единен финансов стандарт, решение дали приемната грижа ще бъде социална услуга и как ще бъде реализирано това, както и трудовите договори на приемните родители, обобщи изпълнителният директор на АСП. По думите ѝ във връзка с трудовите договори решението почти е финализирано, но посочи, че окончателно това се решава в МТСП и от законодателя. 

Фонд „Социална закрила“ след искане на приемни семейства работи по предложение заедно с АСП, с което децата, които напускат приемна грижа при навършване на 18 или 20 години, в зависимост дали продължават обучението си, да имат възможност за подкрепа. В Закона за социално подпомагане беше приета промяна, с която децата, напускащи институции, имат право на такава подкрепа, поясни д-р Танева и допълни, че децата, настанени в приемни семейства, не са включени в тази група. 

Имаме уверението на министерството, ще бъде променено законодателно и те ще бъдат добавени, но дотогава Фонд „Социална закрила“ се ангажираха с програма, с която тези деца, напускащи приемна грижа, да могат да кандидатстват, каза още изпълнителният директор на АСП. 

По време на кръглата маса приемните родители Ася Георгиева от Благоевград, Калин Георгиев от Брезник и Албена Миленова от Кюстендил поставиха въпроси, свързани с предизвикателства, с които се сблъскват приемните родители, и споделиха положителни аспекти. Сред темите бяха трудовите договори на приемните родители от следващата година, както и възможности за образование и въвеждане на образователен минимум за приемни родители. 

Иска ми се да има повече възможности за обучение, защото се сблъскваме с много проблеми, при нас идват деца, които са претърпели физическо насилие, сексуално насилие, деца, които са с проблемно поведение и не всеки е подготвен да посрещне в дома си такова дете, посочи Ася Георгиева. Тя допълни, че е необходима и повече осведоменост в обществото относно приемната грижа и нуждите на тези деца. 

Калин Георгиев разказа, че заедно със съпругата си са приемни родители от седем години, като до момента са дали приемна грижа на седем деца. В момента се грижат за бебе и дете на седем години. Той също посочи част от трудностите, но отбеляза и положителния аспект от обратна връзка с осиновителите на децата. „Това е важно, защото раздялата с децата е тежка, дори и за месец  - два да гледаш едно детенце, добре е да имаш обратна връзка с осиновителите“, посочи той. 

Приемният родител Албена Миленова повдигна темата за реинтеграцията на децата в семействата им и за продължителността на приемната грижа в тези случаи. БТА

НА КРЪГЛА МАСА В БЛАГОЕВГРАД: Важно е да вземем бързи и важни решения за осигуряване на устойчивост на приемната грижа

Добавени коментари

Didier публикува:
22 Март 2024 | 20:18
Здравейте г-н/г-жо Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €800,000,00 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: [email protected] Имейл: [email protected] Телефон за WhatsApp: +33644681046

Добавете Вашия коментар

TOP