На коя страна е по добре да спим-лявата или дясната

02 Февруари 2024 | 06:44
0 коментара
Любопитно
България
На коя страна е по добре да спим-лявата или дясната
В тези напрегнати времена сънят може да бъде изключително труден, така че, когато се наложи да поспите, си струва да го направите с възможно най-доброто качество. Макар че всичко - от избягването на синята светлина до четенето и броенето на овце - е изтъквано като средство за заспиване, позицията, в която спим, също може да има решаващо значение за качеството на съня и за нашето здраве.

Възглавниците могат да подобрят положението ви по време на сън, като подравнят по-добре врата и гърба ви, за да намалят натиска върху гръбначния стълб. Смяната на страните също може да бъде полезна за здравето. Това поражда въпроса: на коя страна е по-добре да спите - на лявата или на дясната?

Ползите на лявата

По-голямата част от човешкия стомах се намират в лявата част на корема. Така че, когато спите на лявата си страна, е по-вероятно съдържанието му да остане на мястото си с помощта на гравитацията. Преобръщайки се на дясната си страна, повдигнатото положение на стомаха може да ви изложи на по-висок риск от киселинен рефлукс, макар че това не е задължително да важи за всички.

Киселинният рефлукс се появява, когато съдържанието на стомаха си проправя път обратно към хранопровода, причинявайки усещане за парене и хапане, което може да причини значителен дискомфорт и дори да доведе до образуване на язви. Даването на време на организма да усвои храната преди лягане е един от начините да намалите риска от появата на киселинен рефлукс - но ако спите на дясна страна, събуждането с киселинен рефлукс, като се прехвърлите на лявата, може да има значение.

Ползите на дясната

Докато лявата страна изглежда добър избор за хора с определени стомашни проблеми, спането на дясната страна е свързано с по-лесно дишане при хора, които страдат от сънна апнея. Изследване, проведено през 2011 г., е обхванало група хора с това заболяване и е направило оценка на сравнението между спането на лявата страна и спането на дясната страна и на гърба по отношение на тежестта на дихателните затруднения.

"Установихме, че позицията на сън оказва значително влияние върху апнеичните събития и [позицията на сън на дясната страна] намалява честотата на обструктивните дихателни събития при пациенти с умерено и тежко заболяване", заключават авторите на статията.

Точните механизми за връзката на десностранния сън с по-доброто дишане не са напълно ясни, но са допълнително проучени в проучване от 2018 г., в което са разгледани ехокардиографските промени при позициите за сън. Те установили, че пациентите със сърдечна недостатъчност предпочитат десностранния сън, което вероятно е самозащитен механизъм за подобряване на сърдечната функция, който човек дори не осъзнава, че прави.

А какво ще кажете за спане с лице надолу или по гръб?

В случая "ляво срещу дясно" изглежда има противоречиви аргументи в зависимост от здравословното ви състояние. В случая със спането с лице надолу обаче нещата изглеждат малко по-ясни. Спането с лице надолу води до значително по-високо повишаване на вътреочното налягане (налягането на течността в очите) в сравнение със спането настрани, което може да доведе до глаукома, оптична невропатия и проблеми със зрението.

Спането с лице надолу също така е по-вероятно да се отрази на кожата ви, като ви излага на по-висок риск от появата на бръчки в сравнение с алтернативните позиции, които оказват по-малко налягане върху лицето. Известните като линии на съня или бръчки на съня се образуват в резултат на напрежението от възглавницата и там, където компресията и напрежението се срещат, тъй като гравитацията и съпротивлението правят лицето ни смачкано.

През нощта сменяме позицията си средно 20 пъти и колкото по-дълго прекарваме на едно място, толкова по-голяма е вероятността това да се отрази на кожата ни. Бръчките по време на сън са склонни да се образуват на малко по-различни места в сравнение с тези, които получаваме от мимиките на лицето. Въпреки че спането по гръб е най-добрият начин да ги избегнете, легналото положение може да доведе до затруднено дишане, което води до хъркане и сънна апнея.

Потърсете помощ

След като се замислите, може би е лесно да разберете защо унасянето може да бъде толкова трудно, когато има толкова много противоречиви фактори, които влияят на това коя позиция ще ви осигури комфорт и здраве, докато изпадате в безсъзнание. 

Както винаги, ако имате проблеми с болката, дишането или храносмилането, най-добре е да се обърнете към вашия лекар - но ако сте се погрижили за добра настройка за спане и променяте позицията си през нощта, това може да подобри вашия сън.


Източник: IFL Science 

Добавете Вашия коментар

TOP