На кино в село Пирин

07 Април 2023 | 15:36
0 коментара
Култура
Благоевград
На кино в село Пирин

На 22 април, в читалищния салон в санданското село Пирин, ще бъде прожектиран един от последните филми снимани в селото – „Кмет, овчар, вдовицата и Гинчовия змей“.

„Прожекцията ще е вечерта, очакваме читалищният салон, в който има около 200 места, да се напълни както с местни жители, така и с гости“, съобщи за Радио Благоевград кметът на село Пирин Георги Влахов. Догодина се планира серия от прожекции на всички филми, снимани досега в село Пирин.

Кметът се похвали, че в момента живописното, високопланинско селце, е превърнато отново в снимачна площадка, защото там се снима пореден филм от българо-германски екип.

Припомняме, че преди години в село Пирин бяха снимани кадри от  известния игрален филм „Писмо до Америка“, след това населеното място бе декор за пълнометражния българо-германски филм „Жалейка“ на българската режисьорка и сценаристка Елица Петкова, която тогава беше студентка в Берлинската академия за кино и телевизия. И ако предпоследният филм, бе посветен на изчезващите хора, най-новият разказва за изчезващото животновъдство в района.

“Така, както намаляват хората, намаляват и животните”,  коментира с тъга селският кмет и допълва:

„Стопяващото се население в селото бе повод именно тук да се снима филмът „Жалейка“, който получи и много международни награди. А, филмът, който се снима сега, е посветен на животните, на изчезващото животновъдство в района, което беше основен поминък на местните хора“.

През последните години обаче, се наблюдава положителна тенденция. Село Пирин става все по-популярно и посещавано от туристите, както от страната, така и от чужбина. За известността му помагат както поставените няколко дървени статуи – прословутата на Змея и на Свети Никола, така и сниманите там няколко филма.

„Предстои поставянето на още една дървена статуя, на местния Спиро Войвода. Щом сме се захванали и това ще стане“, категоричен е Георги Влахов.

Кметът споделя още, че все повече хора искат да се върнат на село, да заживеят в бащините къщи или да си купят такива, но проблемът с кадастралната карта на селото е сериозна причина, това да е невъзможно към този момент.

„Няма кадастрална карта на селото и това е проблем. Иначе, има желаещи да си купят къщи, обаче като няма кадастрална карта и не е узаконено жилището, няма как да стане.  Преди 4 години тръгна да се прави кадастрална карта, но фирмата фалира и сега всичко започва пак отначало“, сподели още кметът на село Пирин Георги Влахов. Въпреки това, той е убеден, че животът в селото ще се възроди, благодарение на туристическия интерес, който се увеличава осезателно.

Добавете Вашия коментар

TOP