На какъв лозунг заложиха партиите: „Работа, работа, работа“, „Рестарт на държавата“, „Решаващият глас си ТИ“ ...

09 Март 2021 | 22:13
4 коментара
Политика

Предизборната кампания по време на пандемия, по разбираеми причини, се лиши от масовите събирания, митинги, концерти. Акцентите са другаде: върху дебатите, лозунгите, онлайн предавания, репортажи в медиите.

Доколко избирателите се „хващат“ на основните послания не е  съвсем ясно, но и по лозунгите можем да познаем коя партия къде се позиционира и в каква посока смята да развива страната. Ако влезе в парламента или дойде на власт, разбира се.


Лозунгите като кратки послания могат да се определят и като визитните картички на партийните централи.

Управляващите залагат на познатото „Работа, работа, работа“. ГЕРБ-СДС очевидно смятат, че това се покрива напълно с маршрутите на премиера с джипката, тъй като Борисов е там, където се строи, работи, изгражда. И самият той го каза: „Нашата кампания е лесна, само показваме работа, работа, работа.“


В пандемията, която оставя много хора без работа, посланието е актуално. На фона на растящия брой случай заразени и високата смъртност, които са резултат от изцяло отворената икономика и бизнес – не съвсем.

В лозунга се съдържа флирт с трудещите се маси, което е препратка към народния характер на партията, а не толкова към десния й профил.

Затова пък не оставя никакво съмнение, че когато партията и правителството работят, хората също имат така нужното препитание. 


БСП е избрала „С грижа за хората“, което подчертава на първо място социалния характер на партията и на нейната програма. Но посланието има и универсален характер, което приляга на политическата сила, основен опонент на управляващата дясно-центристка партия, с ясна заявка да поеме държавното кормило.  
Тоест, стремежът е да се привлекат максимален брой гласоподаватели към бюлетината на БСП.

Претендентите за третото място - „Има такъв народ“ и ДПС, се конкурират и в опозиционния патос. Слогънът на Движението е най-радикалният в Избори 2021 - „Рестарт на държавата“. Партията агитира за възраждане на институциите, прилагане на програма за ускорено развитие на страната и прави паралел между вота на 4 април и голямата промяна, която настъпи след 1989 година. На фона на тази ускорена реторика лозунгът е напълно на място.

„Има такъв народ“ директно се обръща към избирателя: „Решаващият глас си ТИ“. Това е и препратка към референдума през 2016 година и идеята на партията допитванията до народа да станат съществен елемент от управлението на страната, нищо че референдумите са нож с две остриета и могат да донесат много беди в държава, където популизмът завладява територии.

Основното послание на ВМРО-БНД не е изненада: „България над всичко“, като към него са прибавени още три елемента: „Доходи, семейство, сигурност.“ Препратката към защитата на традиционното семейство е извън съмнение и пронизва цялата кампания на патриотичната формация с ясен консервативен профил.

Другата част от патриотичния сегмент – неочакваната коалиция „Воля-НФСБ“, ни призовава: „Гласувайте ни задачи!“. Ясното продължение на слогана би трябвало да звучи „ние ще ги изпълним“. Тук липсва идеология и ясно позициониране по каквата и да било ос – ляво-дясно, либерализъм-консерватизъм.

Конкуренцията на ГЕРБ в десния сегмент - „Демократична България“, се е спряла на послание, което да провокира позитивни очаквания - „България може много повече“. Лозунгът звучи и като негативна оценка на постигнатото дотук и на темповете, с които страната се движи, откакто членува в Европейския съюз.

Името на обединението около Мая Манолова, което включва различни партии, е само по себе си лозунг – „Изправи се.Мутри вън.“ Всяко друго би избледняло пред ударната сила на коалиционното име.

Кратко и ясно е посланието, с което тръгват „Републиканци за България“ - „За държава с правила“. То е замислено като отрицание на сегашния институционален и обществен хаос, но предлага и градивен елемент – да постигнем подреден държавен модел с ясни норми.Епицентър.бг

Добавени коментари

Вуте публикува:
12 Март 2021 | 15:32
„Да крадем като за последно”!!! Лозунга на всички партии. Не вярвате? Значи сте наивници... След няколко месеца ще се убедите. Наслука!!!
Банскалия публикува:
10 Март 2021 | 16:43
Ако имаше “Държава с правила”,Икономов отдавна трябваше да е в затвора.
истината публикува:
10 Март 2021 | 09:34
САМО КОАЛИЦИЯТА ИЗПРАВИ СЕ 1 МУТРИ ВЪН1 МОЖЕ ДА НАПРАВИ МНОГО НЕЩА В ПОЛЗА НА ХОРАТА .БИЛИ ТЕ ЛЕВИ ИЛИ ДЕСНИ.
Асансьорен техник публикува:
10 Март 2021 | 06:36
Лозунга на Републиканците ми допада най-много! З0% в джоба, всички ,,Златки,, са за мен и на всяко разрешително,по апартамент с асансьор за мен ! На това му казвам, Правила-точти и ясни !

Добавете Вашия коментар

TOP