На Йордановден в Благоевград няма да хвърлят кръста в реката, местят ритуала в двора на храма

04 Януари 2021 | 16:56
1 коментара
Общество

Тази година Богоявленският ритуал с хвърлянето на кръста в Благоевград ще бъде изместен от река Благоевградска Бистрица в двора на катедралния благоевградски храм „Въведение Богородично“, съобщи за „Струма“ отец Петър Стефанов.

В последните дни на 2020 г. местните свещеници се събрали и решили да се съобразят с въведените противоепидемични мерки, които забраняват струпването на едно място на много хора, дори и ако това е на открито. Безспорен факт е, че ритуалът с хвърлянето на кръста на 6 януари във водата на реката срещу Младежкия дом от години е най-многолюдното мероприятие в календара на Българската православна църква.

„Преценихме, че няма да можем да въведем ред на реката – обясни отец Петър. – Затова взехме решение да организираме Богоявленския водосвет в двора на храма, където е по-възможно да избегнем струпването на много хора. Дежурен този ден е отец Светослав Кючуков и най-вероятно той ще потопи кръста в някой от нашите съдове. Откакто избухна пандемията, забелязвам, че хората много ограничиха посещенията си в църквата, идват само най-вярващите, и затова се надявам на този Йордановден да няма стълпотворение. От хората, които все пак ще дойдат, ще изискваме маски и отстояние, защото първостепенна задача на всички ни е да спрем разпространението на болестта“.

Според отец Петър, който тази есен изкара коронавируса заедно със съпругата си – секретаря на храма „Въведение Богородично“ Аделина Стефанова, към варианта организиране на скромен Богоявленски ритуал в двора на храмовете им ще прибегнат почти всички негови колеги от Неврокопската епархия.

Сред малкото изключения е отец Георги Танчев от кресненския храм „Св. Иван Рилски”. Той е решил да отслужи Великия Богоявленски водосвет в двора на храма, но да запази атрактивното хвърляне на Светия кръст в 11.00 часа в басейна на градския плаж, както беше и миналата година. Изискванията към мераклиите да извадят светинята са само да са кръстени православни християни. С разлика от 1 час отецът ще направи ритуала и в дворовете на храма “Св. Атанасий Велики” в с. Горна Брезница и на “Св. Злата Мъгленска” в с. Сливница.

„Всички мерки са предприети и очакваме присъствието на полицията“, увери отец Георги в отговор на въпроса ни не се ли притеснява от струпването на много младежи на едно място по време на пандемия.в.Струма

Добавени коментари

Йордан публикува:
05 Януари 2021 | 02:24
Кръста никога не е бил хвърлян при "Младежки дом", винаги церемонията е била в района на бюст-паметника на Ильо войвода. А щом няма да е в реката Венко - пашата да пусне чешмата

Добавете Вашия коментар

TOP