На днешния ден преди 5 години река Струма побесня, взе човешки живот и отнесе ГП Е-79 в района на Кресненското дефиле

05 Декември 2015 | 10:11
0 коментара
Общество
На днешния ден преди 5 години река Струма побесня, взе човешки живот и отнесе ГП Е-79 в района на Кресненското дефиле

На днешния ден преди 5 години река Струма придойде вследствие на пороен дъжд. Побеснялата река заля къщи, скъса мостове и диги, прекъсна Главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле и взе един човешки живот.

Припомняме, че призори на 5-ти декември качилата с над 4 метра нивото си река отнесе половината пътно платно на Е-79 в района на жп-гара „Яворов” в дефилето. В опита си да спаси поне едното платно, самосвал на пътно-поддържащата фирма спира на ръба на асфалта, за да изсипе камъни в побеснялата река. Тъкмо 36-годишният водач на самосвала да вдига легена, за да изсипе камъните, пътят се свлича в бушуващата река заедно с камиона и шофьора. Реката буквално търкаля самосвала над 150 метра и отнася водача. Тялото му бе открито 4 дни по-късно - на 9-ти декември, на около 2 километра по-надолу по течението на реката.

Хронологията на събитията от 4-ти и 5-ти декември 2010 година е следната: В ранния следобед на 4 декември вследствие на почти 12-часов проливен дъжд, приижда река Джерман, протичаща през град Дупница. Нивото на реката се вдига с над 2 метра, до самия ръб на канализираното й корито. Малко преди разклона за Кюстендил реката излиза от коритото си и залива Е-79. Автомобилният поток към Благоевград спира. Реката разкъсва стария каменен мост на изхода на града, наводнява предприятия и домове от кв. Байкал. Разкъсва и каменния мост при гара Бобошево. Вследствие на потопа в Дупница е въведено бедствено положение. Тогава никой в Дупница не помни река Джерман да е прииждала така, появиха се съмнения, че е изпуснат язовир, но това бе отречено. След вливането на река Джерман в Струма след град Бобошево, последната вдигна нивото си. То бе увеличено допълнително от притоците й - река Бистрица при Благоевград, Железнишка при едноименното село, Градевска при Симитли и Сушичка на входа на Кресненското дефиле. На изхода на Благоевград Струма излезе от коритото си в местността Полигона, заливайки две къщи, намиращи се между реката и Е-79. Водата отнесе част от каменните им зидове, а двете къщи останаха заобиколени отвсякъде с вода. В тях останаха блокирани общо шестима души, сред тях и 2-годишно момиченце. На място пристигна полиция, Гражданска защита, пожарни, линейки. След час на организация те бяха спасени с лодките на рафтърите, спускащи се по дефилето, тъй като Гражданска защита нямаше гумени лодки.

Към полунощ на 4-ти срещу 5-и декември преля река Градевска, наводнявайки 30-на къщи в квартал „Ораново” на град Симитли.

За щастие нямаше пострадали хора. След Симитли Струма направо побесня. Залята бе базата на рафтинга на „Х-клуб” на Станимир Станимиров-Чачи и намиращата се в съседство метан-станция. Навлизайки в тясната клисура на Кресненското дефиле Струма вдигна нивото си с над 3 метра. Заливайки Е-79 под Кресненските ханчета. След това реката отнесе едното пътно платно на Е-79, пътя за Сандански, Петрич и Гърция, на около 500 метра преди гара П.К. Яворов. Придошлата река отнесе диги и наводни земеделски земи в общините Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич. Заради прекъсната пътна връзка бе създаден кризисен щаб.

На 5-и декември на място пристигна и тогавашният главен секретар на МВР Калин Георгиев. Буквално на следващия ден започна изграждането на предпазна дига покрай отнесения път, което продължи 20-на дни. Пътят бе възстановен и пуснат десет дни по-късно, на 15 декември 2010 година.

Добавете Вашия коментар

TOP